– Denne bunaden, en norsk bondedrakt, er fra 1930-tallet og brodert av kvinnen som har gitt oss alle disse flotte varene: Den kan nok vare både en og to generasjoner til, sier Gerd Hol Kvalsnes.

– Helt overveldende

Gerd er frivillig i gjenbruksbutikken NLM Gjenbruk, som drives av Norsk Luthersk Misjonssamband i Elnesvågen. Nylig fikk de inn et stort parti tekstiler med «datostempling» langt tilbake i tid. Alt fra en og samme person.

– Vi har aldri hatt så mye gammelt håndarbeid før. Det var helt overveldende. Jeg sa til Liv (Kvalsnes, red. anm.) at dette måtte vi gjøre noe mer ut av, sier Gerd.

Plattsøm og engelsk broderi

Som sagt så gjort. Det gamle håndarbeidet ble samlet i en krok i gjenbruksbutikken, som en slags temautstilling, bare at alt er til salgs. Her er en skittentøyspose som ble hekla til Kina-basaren i 1903. Her er duker, putevar, overlaken og pyntehåndklær med håndarbeidsteknikker som kanskje er i ferd med å gå i glemmeboka: plattsøm, korssting, hardangersøm, engelsk broderi, hekling og strikking.

– Med unntak av skittentøysposen, som har årstall, er ikke tekstilene tidfesta. Men de er fra 1900-tallet og utover. Jeg har holdt på mye med håndarbeid. Det gir meg mye å se på noe som er så fint. Noen av overlaknene og putevarene har monogram, som var vanlig på «fine» senger før, sier Gerd.

Bistand og misjon

Rundt 30 frivillige driver gjenbruksbutikken i Elnesvågen. Noen jobber flere dager i uka, andre jobber hver aller annenhver uke. Liv Kvalsnes opplyser at inntektene går til NLMs arbeid for skole, helse og reint vann i områdene hvor NLM har arbeid.

– Dette er bistand, og jeg er stolt over at vi får være med på å hjelpe verdens fattige. Bistand og misjon har alltid gått hånd i hånd, og målsettingen til NLM er Verden for Kristus. Siden oppstartet i 2010 har NLM Gjenbruk i Elnesvågen gitt nærmere seks millioner kroner til ulike bistandsprosjekt, opplyser Liv Kvalsnes.

Lenger liv

Inge Kvalsnes er svært takknemlig for at de jevnlig får inn varer som de kan selge videre.

– Vi er helt avhengig av givergleden til folk. Vi opplever også at folk er glade for å ha en plass å gi tingene sine til, sier Inge.

Med bærekraft i vinden har salget vært jevnt godt, sjøl om butikken merker «konkurransen» fra kjøp og salg-sider på nett.

– Gjenbruk er en fin måte å spare miljøet på. Varene får et lenger liv når de blir brukt av flere, sier Liv.