Eide kommune har vedatt at Vevang skole skal legges ned. Dette vedtaket er godkjent av Fylkesmannen i Møre og Romsdal, etter at det ble sendt lovlighetsklage på Eide kommunes vedtak.

Kolbjørn Gaustad (Sp) har nå sendt brev til Kommunal og moderniseringsdepartementet, der han ber departementet instruere , Fylkesmannen i Møre og Romsdal om å "rette opp sin feilaktige lovlighetskontroll".

Invitert på skoleavslutning

Gaustad har også invitert statsråd Monica Mæland til skoleavslutning på Vevang fredag "med mulighet for politisk markering av at forskrift om kommunesammenslåing av Eide og Fræna kommuner har berget nedleggelse av skolen på Vevang."

Han viser i invitasjonen til at "klage over brudd på forskrift i brev av 8. juni 2018 der en opprettelse av bruddet på forskrift vil bety at vedtaket i Eide kommunestyre 3. mai 2018 underkjennes og at Vevang skole vil bestå med hjemmel i Kommunal og moderniseringsdepartementets Forskrift om kommunesammenslåing!"

Gaustad lover at han, som tidligere pressemann, skal sørge for pressedekning i aviser og massemedia om statsråden ønsker å bruke denne politiske saken for det den er verdt mediamessig. Han tilbyr i invitasjonen å hente statsråden på flyplassen og tilpasse arrangementet til flyrutene.  "Slik at det som i utgangspunktet var ment som en begravelse ble berget og vekket til live igjen, av en forskrift om kommunesammenslåing, slå den!"

Kolbjørn Gaustad har fått svar på invitasjonen fra departementet, der det på vegne av Monica Mæland takkes jeg for meget hyggelig invitasjon. "Hun skulle gjerne ha kommet, men dessverre har hun ingen mulighet. Lykke til med arrangementet og riktig god sommer!"

Kolbjørn Gaustad har nå fått sin Sp-kollega på Stortinget, Heidi Greni til å stille følgende skriftlige spørsmål:

"Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til kommunal- og moderniseringsministeren: Eide kommune har gjort vedtak om nedlegging av Vevang skole. Vedtaket er i strid med  kommuneplanen for Eide, der det er vedtatt at skolestrukturen skal ligge fast i planperioden.  Eide kommune er vedtatt stått sammen med Fræna kommune.  I departementets forskrift om kommunesammenslåingen heter det at vedtatt kommuneplan skal gjelde inntil  kommunestyret for den sammenslåtte kommunen vedtar nye planer.  Kan Eide kommune til tross for dette gjøre vedtak om endret skolestruktur i strid med sin kommuneplan?"

Skolestrukturen ligger fast

I brevet til departementet skriverGaustad at det i kravet om lovlighetskontroll ble vist til at: ”Forskrift om kommunesammenslåing mellom Eide kommune og Fræna kommune til Hustadvika kommune fastsatt av Kommunal og moderniseringsdepartementet 19. desembar 2017, som trådte i kraft straks, står det i § 5 ”Kommuneplaner og kommunedelplaner etter plan og bygningslovens kap 11, inkludert arealdelen, gjelder inntil de erstattes av nye planer vedtatt av det nye kommunestyret”.

Han viser videre til følgende: I kommuneplan for Eide kommune står følgende vedtak på side 27 i planen: ” Siden 1995 har elevtallet i grunnskolene i Eide utviklet seg positivt. Det er ingen tvil om at skolene er en viktig funksjon i lokalsamfunnet og har bidratt til vekst og tilflytting. Med bakgrunn i forutsigbarhet for skolens framtid skal Vevang barneskole, Lyngstad barneskole og Eide barneskole bestå som egne skoler, og at dermed skolestrukturen ligger fast”.

Gaustad anfører at forskriften bestemmer at gjeldene skolestruktur i Eides kommuneplan ikke kan endres før Hustadvika kommune vedtar ny kommuneplan.

Han skriver: "Siden Fylkesmannen i Møre og Romsdal ikke synes å ville rette seg etter denne forskriften vil undertegnede på vegne av klagerne be Kommunal og moderniseringsdepartementet, som instruksjonsmyndighet, om å instruere Fylkesmannen i Møre og Romsdal om å rette opp sin feilaktige lovlighetskontroll. Opprettingen  vil bety at vedtaket i Eide kommunestyre 3. mai 2018 underkjennes og at Vevang skole vil bestå med hjemmel i Kommunal og moderniseringsdepartementets ”Forskrift om kommunesammenslåing.”

Kolbjørn Gaustad. Foto: Oddbjørn Harnes