– Dette er mye bedre enn å se film, sånn som vi pleier å gjøre, sier Thea Tøvik Toreli (19), som er midt i et sushikurs i regi av Fræna Videregående skole i Elnesvågen.

Motivere til å møte opp

Skoleåret går mot slutten, karakterene er satt og sommerferien står for tur. Skoledagene skal likevel fylles med mening, noe som ikke alltid er like lett, innrømmer rektor Arne Tjelle ved Fræna vgs.

– Det er et hodebry å fylle de siste dagene med noe som er interessant og fornuftig, sånn at vi kan motivere elevene til å komme på skolen sjøl om karakterene er satt, sier Tjelle.

Ny vri for 300 elever

Årets vri ble en «annerledesuke» fylt med fotballturnering, plastryddedag og en kursdag med 25 ulike valg av kurstilbud for de rundt 300 elevevne på VG1 og VG2.

– Dette er første gang vi gjennomfører et sånt opplegg. Lærerne ble spurt om hvilken spesialkompetanse de besitter og som de kunne kurse elevene i. Elevene meldte seg deretter på det kurset de ønsket på tvers av klasser og trinn, sier Tjelle.

Kurs i robotlaging, nettvett, tomatdyrking, fruktnetthekling, klatring, fisketur, fluebinding, swing- og salsa, styrketrening, hengekøyelaging, strikking og sushi var blant tilbudene elevene kunne velge mellom.

Være sammen

På strikkekurset sitter Cecilie Skotheimsvik (17) med «pinnene i kors» og tunga rett i munnen mens hun prøver å hente fram gamle kunster.

– Jeg strikka litt før, og ville prøve igjen, sier hun.

– Det sies at ungdom i dag opplever mye stress og press. Er denne dagen med på å dempe presset?

– Det er koselig å sitte i lag og ikke tenke på karakterer. Kjekt å gjøre noe artig før sommerferien. På dette kurset er det noen som er erfarne, andre har ikke prøvd det før, noe som er helt greit, sier Skotheimsvik.

– Trenger å senke skuldrene

Det å få stresset ned før ferien har også vært en av baktankene med kursene, ifølge Tjelle.

– Elevene trenger å senke skuldrene og gjøre morsomme aktiviteter i lag. Det kan bidra til å gi motivasjon til oppstart neste semester. Neste år ser vi for oss at vi kan utvide og ut bygge opplegget, kanskje ved å trekke inn frivillige, sier Tjelle.

Nettvett og festvett

Skolen hadde også fått inn ekstern kompetanse. Knut Meek Corneliussen er politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt og holdt kurs i nettvett og festvett.

Han manet ungdommene til forsiktighet både på nettet og festen, sier han til Budstikka i en pause.

– Hva er de vanligste bommertene ungdommen gjør?

– De kan skrive ting de ikke tenker over konsekvensen av, og dele bilder de ikke skulle ha delt. At skolen inviterer oss i politiet til et sånt opplegg er veldig positivt. Det viser at de tar ansvar for ting som ikke nødvendigvis står på læreplanen, sier Corneliussen.

Råivrige sushimakere

På tidligere Toppen cafe, hvor restaurant- og matfaglinja har kjøkken, står Thea Tøvik Toreli, og tre andre råivrige elever og lager sushi.

– Liker dere sushi?

– Nei. Men kanskje når jeg lager den selv? smiler hun.

Cecilie Skotheimsvik (17) synes det er kjekt å gjøre aktiviteter som ikke karaktersettes. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
I Frænahallen hadde Ariel Harøy Jonasoff swingkurs. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen