– Hovedutfordringa vår er at vi har høye ambisjoner som krever stor omstilling i alle deler av spesialisthelsetjenesten, og så er det litt uklart hva den omstillingen skal være og hvordan den skal gjennomføres, sier Nils Kvernmo.

Hvert av de lokale helseforetakene har laget sine utviklingsplaner, men Kvernmo oppsummerer hva som er mest diffust med de lokale planene:

– Planene sier for lite om hvordan omstillingen skal skje, sier Kvernmo.

Helse Midt-Norge peker ut en retning for utviklingen. Befolkningen blir eldre. Tilgangen til penger vil ikke fortsette å vokse sånn det har vært de siste åra da helsesektoren har fått doblet beløpene hvert tiende år.

– Utfordringen er at den varige demografiske endringen er forstått, men ikke i måten vi diskuterer på i det offentlige rom. Fortsatt virker det sånn at løsningen på problemene er: Send mere penger! Det er vanskelig å ta inn over seg at det ikke er svaret lenger, sier Kvernmo.

Utviklinga framover kommer til å preges mer av konserntanken.

– Dette er en invitasjon til å sprenge systemet. I stedet for å tenke at vi i Nord-Trøndelag har to sjukehus, at Sør-Trøndelag har tre sjukehus og Møre og Romsdal har fire sjukehus som skal bli tre, ja, så kan vi tenke at vi har ett helsesystem med nettverk i flere sjukehus. En slik tenking innebærer at vi spesialiserer sjukehus slik at funksjoner samles tydeligere enn i dag. Oppfatningen om at hvert sjukehus skal kunne gjøre alt, vil måtte endres, forklarer Nils Kvernmo.

Ett eksempel: Røntgenbilder og MR-bilder tas desentralisert, nær der pasienten bor. Men tolkningen av bildene kan skje ved én bildesentral, men med nettverk til flere sjukehus. En spesialist kan sitte i Namsos eller i Molde og tolke bilder fra hele regionen innafor spesialområdet sitt.

En radiolog i dag er ikke en radiolog, men dagens radiolog er spesialist innafor spesialiserte områder.

– En felles klinikk for billeddiagnostikk med én leder truer ikke akuttfunksjonen ved det enkelte sjukehus, men gjør det mulig å opprettholde akuttfunksjonen, sier Nils Kvernmo.

Regionale fellesløsninger for Helse Midt-Norge omfatter også sterkere satsing på digitale løsninger, og på å øke kompetansen blant ansatte.

Forslaget til utviklingsplan for Helse Midt-Norge skal ut på offentlig høring, med frist til midten av oktober til å komme med innspill og kommentarer.