For første gang etter at Helse Møre og Romsdal vedtok å avlyse anbudsprosessen for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal fikk styret i Helse Midt-Norge torsdag orientering om det som har skjedd.

– Da konvoluttene med anbudspriser ble åpnet, viste det seg at prisene lå betydelig over den ramma Helse Møre og Romsdal hadde fått stilt til rådighet. Prosjektstyret mente det var mulig å forhandle prisen noe ned, men mente det ikke var realistisk å klare å forhandle prisen ned slik at man kom innafor den økonomiske ramma, forklarte direktør for eierstyring, Nils Kvernmo, til styret.

– Det er svært beklagelig at vi får en utsettelse på dette prosjektet, la Kvernmo til.

Helse Midt-Norge har gitt oppdraget med å være byggherre for det nye sjukehuset til Helse Møre og Romsdal. Når det gjaldt økonomien hadde Helse Midt-Norge satt styringsmål for nytt sjukehus til 4,1 milliarder kroner. Helse Møre og Romsdal har fått ei økonomisk ramme på 4,339 milliarder kroner, pluss prisstigning. Den øvre ramma for Helse Midt-Norge for SNR er 4,5 milliarder kroner. Alle disse rammene sprakk da anbudene kom inn.

– Hva skjer videre med sjukehusprosjektet?

– Vi ber prosjektorganisasjonen om en gjennomgang av anbudsstrategien. Er det noe med måten vi spør på, måten vi går fram på overfor entreprenørene? Svarene får vi over sommeren. Hvis Helse Møre og Romsdal vurderer det som realistisk å holde seg innafor den økonomiske ramme og bygge sjukehuset, vil vi gjøre det. Hvis ikke, kommer det ei sak tilbake til Helse Midt-Norge, forklarte Nils Kvernmo i styremøtet.

Styremedlem Lindy Jarosh-von-Schweder sa at det er stor bekymring blant ansatte i helseforetaket i Møre og Romsdal og i befolkningen generelt. Hun sa at hun har tiltro til at Sykehusbygg finner løsninger som gjør at sjukehuset bygges.

– Arealet for det nye sjukehuset er satt. De økonomiske rammene er satt. Spørsmålet mange undres på: Har vi et handlingsrom? sa Jarosh-von-Schweder.

Eierdirektør Nils Kvernmo understreket at sjukehusprosjektet SNR ble kalkulert etter anerkjente prinsipper.

Styreleder Tina S. Sund oppsummerte at styret ønsker alle fakta på bordet rundt hvordan anbudene ble så høye. Neste styremøte i Helse Midt-Norge er i september.