Alle som planlegger sankthansbål må søke brannvesenet om godkjenning. Årsaka er at brannvesenet må ha oversikt over hvor det brennes bål og for å sikre at bålbrenningen utføres på en sikker måte. Vi ønsker at alle skal ha en trygg og fin feiring av sankthansaften, sier Jon Børge Horneland leder forebyggende avdeling i Molde brann- og redningstjeneste.

Mange søknader

Etter at forbudet mot bruk av ild ble opphevet, har det strømmet på med søknader om sankthansbål til brannvesenet.

– Vi har fått inn 100 søknader om bålbrenning i kommunene Eide, Aukra, Nesset, Midsund og Molde. I fjor ble det 160 registrerte bål, og erfaringen er at mange melder ifra dagen før eller samme dag, sier Horneland til Rbnett.

– Vi registrerer bare bålene i vår database, og de om søker får automatisk melding som inneholder forutsetningene for at de får brenne bål. I registreringen får vi også navn og kontaktinfo på en ansvarlig person, slik at vi kan følge opp dersom noe ikke er i orden, sier Horneland om søknadsprosessen.

– Folk er flinke

Han sier det er veldig sjelden det blir brann som sprer seg fra sankthansbål, men tidligere har problemet vært at mange brenner avfall som skulle vært levert på avfallsstasjonen.

– Jeg har inntrykk av at folk har blitt flinkere på å bare brenne rent trevirke. Er det impregnert eller malt, kan det ikke brennes, sier Horneland.

Nedbøren som har kommet og som er meldt de neste par dagene gjør at det skal være forholdsvis trygt å brenne sankthansbål hvis man følger instruksene fra brannvesenet.

– Brannfaren i skog og mark er tilnærmet normalisert nå, men bålbrenning må uansett gjøres på en trygg måte, uten at det er fare for at det sprer seg, sier Horneland.

Brannvesenet har laget følgende huskeliste til dem som har planer om sankthansbål:

• Godkjent søknad fra brannvesenet.

• Det må være god avstand fra bålet til vegetasjon og bygninger.

• Ha vann eller andre slukkemidler i nærheten.

• Ikke tenn bålet dersom det er mye vind eller hvis vindretningen er slik at røyk vil påføre nærliggende bebyggelse ulemper.

• Det må være en ansvarshavende som har ansvaret for bålet.

• HUSK å slokke bålet skikkelig før det forlates.

• Avfallsbrenning er ikke tillat. Det er kun rent trevirke (ikke impregnert) som kan benyttes.