Tolv jenter står «på hauet» i solskinnet på Batnfjord skule. De luker, graver, planter og danderer plen og bed for å gjøre det fint for medelever, lærere, foreldre og andre som går forbi.

– Fint å se at andre blir glad

Det er dobbelttime i valgfaget «Innsats for andre», og forskjønninga av skoleområdet er bare én av aktivitetene jentene gjør i forbindelse med faget.

Solveig Dønheim (14) forteller at klassen også har vært med på blant annet norskopplæring av flyktninger, de har besøkt sjukeheimen, hatt aktiviteter for SFO og arrangert fotball- og sjakkturnering for medelever.

– Jeg er glad i å glede folk. Det er fint å se at andre blir glade for det vi bidrar med, sier Solveig.

– Artig å være med på

Det var elevenes eget initiativ å lage bed og luke på uteområdet, forteller lærer Inger Ellen Sundrønning.

– Jeg fortalte jentene at det hadde vært et bed her en gang. De så på det, og tente med én gang. Vi har fått 500 kroner fra rektor Mari Unhjem til planter og frø. I tillegg har elevene tatt med litt hjemmefra, sier Sundrønning.

– Vi må få det til å se fint ut. Det var bare ugress her før, sier Signe Myrvang (14), og får full støtte fra de andre.

– Det så tomt og trist ut. Jeg synes dette er veldig artig å være med på, sier Jorid Gaupseth (14).

– Det er fint å glede andre, sier Ingrid Katrine Heggemsli (14).

Det gode i sentrum

Det er tre-fire år siden Batnfjord skule startet opp valgfaget «Innsats for andre». Inger Ellen Sundrønning mener det er viktig at skolen tilbyr et fag som har godhet i sentrum.

– Hvordan man er som menneske er viktigere enn hvordan man gjør det i fagene. Elevene synes dette er veldig kjekt, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HJERTEVARME: Tolv valgfagselever fra 8.–10. klasse og lærer Inger Ellen Sundrønning (i midten bak) har gått på forskjønningsprosjektet med stor iver. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Valgfagsgjengen nikker når Budstikka spør om Innsats for andre er et fag de vil få nytte av seinere i livet. Det er også en fordel at man slipper «kjedelige timer», ifølge én av dem.

Falt i god jord

Jentene begynte plantingen i begynnelsen av mai, og passer godt på at blomstene vannes tilstrekkelig. Og jorda? Den fikk de i gave.

– Vi skulle egentlig kjøpe frø og sjekke prisen på jord på butikken, men Frode (Åndal, butikksjef, red.anm.) på Bunnpris syntes prosjektet vårt var så fint at han sponsa oss med jord, forteller Nora Fredrickson (13) og Carina Kammen (14).

– Du skulle sett dem! De var sendt av gårde for å kjøpe frø, og kom tilbake bærende på flere 40-literssekker med jord, ler Sundrønning.