Det vedtok fylkestinget på sitt møte i Ulsteinvik tirsdag.

Snudde

Fylkesrådmannen gikk i utgangspunktet inn for å rehabilitere skolen uten å inkluder restaurant- og matfag. I dag holder restaurant- og matfag til utenfor skolen, i ombygde lokaler i Elnesvågen. Her har skolen et samarbeid med Fræna kommune, som kombinerer kommunens storkjøkken for sine institusjoner, med undervisningslokaler for mat- og restaurantfag.

Da saka ble behandlet i fylkesutvalget tidligere i måneden foreslo Torgeir Dahl (H) et annet alternativ, å bygge kjøkkenet inn i skolen og dermed få restaurant- og matfag som en integrert del av resten av skolen. Fylkestinget sluttet seg enstemmig til forslaget. I vedtaket forutsettes det imidlertid at kommunen flytter sitt institusjonskjøkken inn skolens lokaler og fortsetter dagens samarbeid.

Fornøyd

Torgeir Dahl er svært fornøyd med vedtaket.

– Forskjellen på de to alternativene er at nå er ambisjonen å bygge også lokaler for restaurant- og matfag som en del av skolen. Det forutsetter et videre samarbeid med kommunen, men jeg oppfatter kommunen som positiv til det, sier Dahl, som ikke er i tvil om at dette er en langt bedre løsning.

– En bedre løsning, og også en rimeligere løsning, dersom samarbeidet med kommunen fortsetter, sier Dahl.

Fræna kommune har signalisert at de er interessert i et fortsatt samarbeid om kjøkkenet dersom det flyttes inn i skolen.

Brei enighet

Alternativet som nå er vedtatt er å rive venstre del av hovedbygget på Fræna videregående skole, få et nybygg over to etasjer, og rehabilitering av administrasjonsfløya og tilbygg. Det vil gi plass til både elever med behov for tilrettelagt opplæring og restaurant- og matfag-elevene i den nye skolen i stedet for at de skal leie lokaler eksternt. Med unntak av marinefag vil da alle funskjoner og studieretninger være integrert i skolen. I dag er leier skolen rundt 30 prosent av sine areal, spredt rundt i kommunen.

De ansatte ved Fræna videregående skolen har hele tida vært tydelige på at det er dette alternativet som må velges: «Skolemiljøet vil bli skadelidende dersom man planlegger med undervisningslokaler som er spredt på ulike lokaler», heter det i en uttalelse fra de tillitsvalgte. Arbeidsmiljøutvalget og skolemiljøutvalget er også enige: «All erfaring tyder på at å ha avdelinger som er spredt rundt på ulike geografiske lokalisasjoner virker uheldig på arbeidsmiljøet», mener arbeidsmiljøutvalget.

Stort behov

Fræna videregående skole har i lengre tid hatt et stort behov for rehabilitering, og har et langt etterslep på vedlikehold. I 2017 beregnet fylkeskommunen at vedlikeholdsetterslepet var på hele 73 millioner kroner. Tilstandsrapporten for skolen konkluderer med at dersom vedlikeholdsetterslepet ikke lukkes vil det skape problem for en forsvarlig drift av skolen.

Også på innsiden vil skolen framstå som ny. ILLUSTRASJON: MR FYLKE / SPORSTØL Foto: p