STJØRDAL: Onsdag kveld møttes styret i Helse Midt-Norge. Temaet var ledelse og kompetanseutvikling. Men temaet som dukket opp i alle uformelle samtaler styremedlemmene imellom var anbudsprosessen for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal.

Stanset anbudsprosessen

I forrige uke besluttet styret i Helse Møre og Romsdal å avlyse anbudsprosessen for det nye sjukehuset. Grunnen var at anbudene som var kommet for å bygge sjukehuset, var langt dyrere enn det var satt av penger til.

Også beløpet som var satt av som usikkerhetsmargin, var oppspist. Ifølge direktøren for eierstyring i Helse Midt, Nils Kvernmo, måtte Helse Møre og Romsdal avlyse anbudsprosessen fordi anbudsprisene gikk betraktelig ut over den økonomiske ramma helseforetaket hadde fått tildelt.

Før anbudsprosessen ble avlyst, var det ført forhandlinger med tilbyderne, men prosjektstyret for SNR mente det ikke var mulig å bygge sjukehuset for de pengene man hadde til rådighet.

Venter på forslag

Torsdag blir styret for Helse Midt-Norge orientert om anbudssaka. Administrerende direktør Stig A. Slørdahl understreker overfor Romsdals Budstikke at sjukehusprosjektet er Helse Møre og Romsdal som er byggherre, og som dermed må legge fram en løsning for hvordan sjukehusprosjektet skal kjøres videre.

– Har Helse Midt-Norge vurdert å overta som byggherre?

– Nei, byggherreansvaret er gitt til Helse Møre og Romsdal. Slik blir det, sier direktøren.

Stopper ikke prosjektet

– Vi har bedt om å bli holdt orientert. Helse Møre og Romsdal har fått i oppdrag å bygge sjukehuset. Vi stopper ikke prosjektet. Vi må få en tilrådning fra Helse Møre og Romsdal hvordan de vil gå fram videre, sier Slørdahl.

– Hvor vanskelig er situasjonen som har oppstått med at anbudene sprengte rammene for sjukehuset?

– Situasjonen er krevende. Men dette skjer av og til i byggebransjen. Oppdraget er klart: Sjukehuset SNR skal bygges.

– Ligger det i kortene at det kan bli behov for mer penger for å få bygget sjukehuset?

– Jeg må vente og se. Vi vet at prosjektet knas for å se hva som er mulig, så får Helse Møre og Romsdal eventuelt komme til oss, sier direktør Slørdahl.

Slørdahl mener det ikke er grunn til å hausse opp problematikken rundt anbudene. Prosjektet skal føres videre, sier han.

Direktør Slørdahl skriver i orienteringen sin til styret at både strategien for entreprisen, framdrifta for prosjektet og justering av enkeltelement ved prosjektet er til vurdering.

Sjekker ut om sjukehuset kan bygges billigere

Nils Kvernmo, som er direktør for eierstyring i Helse Midt og styremedlem i Helse Møre og Romsdal, understreker at styret i Møre og Romsdal har bedt direktøren komme med en tilrådning om vegen videre for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal.

– Det er mulig å se om man kan gjennomføre konkurransen uten å gå ut over den økonomiske ramma. Styret i Helse Møre og Romsdal har bedt om å få saka tilbake. Vi kan ikke si i dag at det trengs mer penger for å få realisert sjukehuset, sier Kvernmo.

Styret i Helse Midt-Norge får saka om Sjukehuset Nordmøre og Romsdal på bordet i løpet av høsten.