– Jeg visste det var ille, men det var enda verre å se det svart på hvitt! forteller varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) om tallene politikerne i Molde kan være lite stolte av.

Mens kommunegruppe 13 (sammenliknbare kommuner) i snitt brukte 167 kr per innbygger på aktivitetstilbud for barn og unge i 2017, brukte Molde bare 37 kr, viser oversikten fra kommunenes rapporteringssystem, KOSTRA.

Tallene er i hovedsak kulturtjenestens rapporterte regnskapsutgifter på aktivitetstilbud for barn og unge.

Landet (uten Oslo) brukte altså 163 kr per innbygger på aktivitetstilbud for barn og unge.

Kuttrunde gikk utover kultur

I 2015 var Moldes ungdomssatsing halvparten av kommunegruppe 13 og landets, før den sank til under en tredel (49 kr per innbygger) i 2016.

Kulturbudsjettet ble i disse åra krympet på grunn av stram økonomi.

I bunnåret 2017 ble også ungdomsklubben i byen, UP, lagt ned. Det året brukte Molde bare én million, eller 37 kroner per innbygger.

– Vi kan ikke skylde på andre en oss sjøl, men det har vært en «klump i magen» at det ikke har vært en skikkelig ungdomsklubb. Vi har heller ikke hatt en egen ungdomskoordinator, så oppfølgingen av området har ikke vært optimal, sier Rykhus.

Måtte stenge på Kvam

Etter at Huset ungdomsklubb på Kvam var for brannfarlig til å drive videre i lokalene uten en kostbar ombygging, ble klubben flyttet til Sub Urban i starten av Kirkebakken i sentrum.

Samdriften med Molde menighet ble seinere til Ungdomsplassen (UP), men strammere kulturbudsjett kuttet åpningstidene år for år.

I februar 2017 var det slutt, og Molde har i snart i 1,5 år vært uten en ungdomsklubb.

– Har Molde kommune overlatt for mye av ungdomsaktiviteten til de frivillige og idretten?

– Ja, det har vi. Idretten har et stort apparat og gjør en god jobb, men som kommune har flere grupper å ta vare på. Tilbudet for ungdom som ikke driver organisert aktivitet har minket over tid, og i dag er det ingenting. På kveldene er tilbudet elendig, medgir Rykhus.

– Å ikke være med på noe som ung, kan bidra til at man faller utenfor. De bør også få føle en tilhørighet til et sted, føle at noen bryr seg og at en voksen er der, sier hun.

Har utlyst jobb

Når det nye ungdomskvartalet med ungdomsklubb/-kulturhus, utstyrssentral og ungdomskontor kan stå ferdig, er ikke avklart, men jobben som ungdomskoordinator er lyst ut.

– Det må være en fantastisk jobb. Riktig person har muligheten til virkelig å gjøre en forskjell for ungdom, sier hun.

Fra å bruke drøye 1 million kroner på ungdom i 2017, legger full drift av ungdomskvartalet opp til en kostnad på 4,1 million kroner årlig, ifølge kultursjef Janny Meeses saksframlegg.

– Nå skal kommunen satse, men ungdommen må gjøre mye av jobben med klubben sjøl, altså, påpeker Rykhus.

Lokaler i Vektergrata?

Dagens lokaler til Frivillighetssentralen i Vektergata 1–3 nevnes som mulige lokaler, men vil kreve mye tilpasning.

Kommunen har søkt fylkeskommunale midler fra «Byen som regional motor» om tilskudd til å utrede lokalene.

– Jeg tenker at vi ikke skal binde oss til dette alternativet, sier Rykhus.

– Ny satsing et minimum

Da det nye ungdomskvartalet var oppe i formannskapet forrige uke, pustet mange parti lettet ut over å være i gang.

Frank Stenløs (V), som også var litt skeptisk til Vektergata, sa «velkommen etter» fordi han har etterspurt sakene før:

– Det er godt om vi gjennomfører dette, men vi er fortsatt ikke på topp i ungdomssatsingen vår. Et ungdomshus, samlokalisert med utstyrssentral og kafé, blir et godt samspill, men det er et minimum.

– Ikke glem Skjevika

Stenløs pekte på at pengene vil kommunen spare inn på sikt:

– Hindrer vi at én ungdom faller utenfor, er disse pengene spart inn på framtidige utgifter.

Stenløs viste også til at ungdomsklubben «Tomrommet» som har vært i drift i 21 år i kjelleren på Skjevik barne- og ungdomsskole, drives på en 21 prosent stilling, men drives nesten fullt.

– Der bør vi styrke stillinga, påpeker Stenløs.

Saka skal opp i kommunestyret torsdag 21. juni.

RETTING: I opprinnelig sak sto det at Molde brukte 37.000 kr per innbygger på ungdomsaktiviteter, 130.000 kr mindre enn sammenliknbare kommuner. Tallene er hentet fra kommunens sakspapirer, men viste seg altså å være feil. De korrekte tallene er henholdsvis 37 kroner og 130 kr.

Huset ungdomsklubb i den gamle Kvam-skolen ble i 2013 stengt av brannhensyn, men erstatningen i sentrum hos Sub Urban, seinere UP, ble aldri det samme. Nå er bygget på Kvam revet, men skatehallen er fortsatt i bruk. Foto: Odd Roar Lange