MOLDE: – Én ting er at det mangler en ungdomsklubb, men Kostra-tallene viser dessverre også at det ikke har vært satset på ungdom generelt i Molde, sier Håvard Bævre Ellingsgård.

Molde Ungdomsråd er nå klare som egg til å bidra i planleggingen av et nytt ungdomskvartal med ungdomsklubb/-kulturhus, utstyrspool og ungdomskontor.

– Det må være et sted der alle kan føle seg inkludert, uavhengig av økonomi, seksuell legning og hudfarge. Og aktivitetene bør være litt «flytende», slik at det ikke alltid er det samme, sier 17-åringen.

Lange åpningstider viktig

Da Romsdals Budstikke møtte tre medlemmer av rådet mandag, pekte de på viktigheten av gode åpningstider, som gjør at man slipper å planlegge besøket sitt, men kan stikke innom.

På både Huset ungdomsklubb og Sub Urban/UP ble åpningstidene etter hvert kuttet mye i takt med sparetiltakene.

Men mest av alt ber de politikerne og administrasjonen være flinke til å inkludere byens ungdom i planleggingen:

– Da blir det noe som ungdom er interessert i! sier de.

Kjøpepress på senter

Ådne Gjøen Heggdal forteller at kjøpesentrene blir en nødløsning når ungdom ikke kan samles heime hos hverandre.

– «Plassen» er ett alternativ, men der hører flere grupper til, ikke bare ungdom, og man bør ofte være stille. Da blir det Roseby eller Moldetorget, men der har vi jo ikke noe å gjøre. I tillegg blir det er kjøpepress, som ekskluderer folk.

Kino eller kafé er alternativ.

– Men det er veldig dumt hvis man må bruke penger for å være sosial! påpeker de tre.

– Sentrene er heller ikke den «brubyggeren» som en ungdomsklubb kan være, påpeker Bævre Ellingsgård fra Eidsvåg.

– Nesset har gjort det bra med klubben «Grotta» for de som ikke er organiserte. Den har motvirket mobbing og bidratt til et mer inkluderende ungdomsmiljø. Det er egentlig ganske enkelt, men man må sette av penger til det, sier han.

Trekker linjer til Ungdata

Rådet ser mangelen på et trygt og inkluderende sted å være for uorganisert ungdom i sammenheng med Ungdata.

– Uten et samlingssted, sitter man heime og snakker sammen via data, men man burde heller ha møttes og drevet med gaming på klubben, påpeker de.

– Andre igjen kan søke mot belastete miljø og festing, der man er mer utsatt for seksuelle overgrep og rus. Vi ser det jo i Ungdata, at for eksempel bruken av hasj har gått veldig mye opp. Det har jeg sett sjøl, sier Bævre Ellingsgård.

De tre mener ei god ungdomstid er avgjørende for om man blir boende eller vil flytte tilbake etter endt utdannelse.

– Forbinder man Molde med ei kjip tid der det var ingenting å finne på, vil man heller ikke flytte tilbake eller la barna vokse opp her. Da må man få inkludert all ungdom, ikke bare de som driver idrett og kultur.