MOLDE: KrF i fylket er opptatt av at elever som ønsker det, skal kunne gå videregående ved Tøndergård. Partiet fikk derfor i vår bekreftet at skolens avtale med fylkeskommunen om å tilby videregående nivå, ble forlenget, av praktiske grunner i ett år foreløpig.

– Nå viser det seg at ingen av de seks søkerne til VG1 på Tøndergård, har fått tilbud om å begynne. Alle har fått tilbud om å gå på andre videregående skoler i fylket i stedet.

Det sier Victoria Smenes, som ser på denne saka som svært viktig.

– Det er veldig merkelig at elevgruppa som har søkt den skolen de mener passer dem best, ikke får mulighet til fritt skolevalg, slik alle elever skal ha. Unntaket er om man ikke har gode nok karakterer, men det gjelder ikke for denne elevgruppa, sier hun.

Stiller spørsmål i fylkestinget

Ifølge Smenes har utdanningssjefen i fylket, Erik Brekken, bekreftet at ingen av søkerne til Tøndergård vgs. fikk ja. Hun har derfor sendt inn et formelt spørsmål, en interpellasjon, til fylkestinget som samles mandag og tirsdag i Ulsteinvik.

Overfor Romsdals Budstikke ønsker ikke utdanningssjefen å si noe om saka:

– Jeg vil ikke kommentere dette før jeg har svart politikerne direkte på fylkestinget, sier han.

«Forholder seg til vedtaket»

I interpellasjonen spør Smenes først utdanningssjefen:

«Har utdanningsavdelinga ikkje tenkt å følgje opp det politiske vedtaket med å tilby denne elevgruppa eit reelt val til å studere VGS ved Tøndergård?»

Svaret er allerede lagt inn i møtedokumentet:

«Fylkesutdanningssjefen har forholdt seg til Utdanningsutvalgets vedtak 9.2.2017. Først ved å prolongere eksisterende avtale; deretter ved å forberede for en ny langsiktig avtale med Tøndergård skole.»

Politisk ledelse vil ha svar

Det neste spørsmålet retter Smenes til leder i Utdanningsutvalget, som er Bjarne S. Eide.

«Kva vil utdanningsutvalsleiaren gjere for å følgje opp komande kontraktar med Tøndergård?»

I svaret skriver utvalgslederen blant annet at Tøndergård skole er del av løsningen for vgs-elever som behøver særskilt tilrettelegging.

Han skriver også at det er bekymringsverdig at det ikke er blitt tatt hensyn til lovet fortsatt VGS-tilbud ved Tøndergård, og spør:

– Kvifor har ikkje elevane som har søkt på VGS ved Tøndergård fått tilbodet?

Foreslår å gi elevene tilbud

Forslaget til vedtak i saka, er at Fylkestinget ber administrasjonen gjennomgå søknadene til Tøndergård VGS for høsten 2018, og gi VGS-tilbud der til de elevane som har søkt seg dit.

Får medhold i bekymring

Victoria Smenes får dermed støtte i sin bekymring fra lederen i Utdanningsutvalget. Så er det fylkestinget som avgjør.

– Vi i KrF ser veldig alvorlig på denne saka, sier Smenes, som understreker at hun ikke vet hvem de seks søkerne er.

– Vi ønsker ikke noen særbehandling av denne elevgruppa. Poenget er at de skal ha samme rett til fritt skolevalg som andre elever, sier hun. Og:

– Det er krevende for familiene å klage på vedtak. Vi vil skåne dem for det, og håper de nå kan få tilbud om å begynne på den skolen de har søkt på.

– Vi ønsker ingen særbehandling av denne elevgruppa. Poenget er at de skal ha samme rett til fritt skolevalg som andre elever. Vi i KrF ser alvorlig på denne saka, sier Victoria Smenes, på fylkestinget for KrF. Foto: PRIVAT
Fylkesutdanningssjef Erik Brekken vil svare på spørsmål om VGS-tilbud på Tøndergård til fylkestinget først. Foto: ERIK BIRKELAND