Vi kjører forbi langstrakte Heggem på Osmarka og tar til høyre ned mot den store innsjøen Fosterlågen. Vi legger merke til at det er mange som driver med hest i bygda. En av dem er Miriam Fostervoll Flemmen. 45-åringen bor på flotte Fostervoll gard sammen med mannen Anders Magne Flemmen og døtrene Kari (19), Bjørg (17) og Grete (13).

Men det er veldig mange flere som bor på garden, også. 16 boergeiter, 20 hester, to minigriser, 95 vinterfôra sauer – og nå 185 lam. Samt en hund som overvåker alt som skjer.

Tok over da faren døde

– Mannen min er ingeniør i AF-gruppen og reiser veldig mye, så det er jeg som er «gardkjerringa». Det er også jeg som kommer fra garden her. Jeg har egentlig politiutdanning og planen var en karriere i politiet, men da faren min døde i 2006 måtte vi ta et valg. Med tre små unger og såpass mye bygningsmasse passet det ikke med en politijobb i byen, sier Miriam.

Hun holdt på med melkekyr i fem år. Det ble i meste laget med arbeid og ansvar med en ellers travel livssituasjon. Ku ble byttet ut med sau. Samtidig ble satsingen på hest trappet opp. For det er hesten som er «sjefen» på Fostervoll gard.

Hestene drar folk til gards

– Det er blitt et helt topp hestemiljø på garden vår. Det er islandshest det går i. Vi har ti hester sjøl, og i tillegg ti hester på fôr. Altså andre sine hester som bor her hos oss. Det er utrolig positivt for garden. Det er alltid folk innom og stor aktivitet med hestene. Det kan være ensomt å bo her nede, men takket være hestene er det mye mer sosialt, sier Miriam.

Kari og Elvis : Eldstejenta Kari (19) er så glad for at hun har hesten Elvis. – Hest er god terapi, sier ungjenta, som har aspergers syndrom og i tillegg bipolar lidelse. Foto: EIRIK HEEN

45-åringen anslår at det er rundt 50 hester på Osmarka. 20 av dem bor altså i maksimalt idylliske omgivelser nede ved Fosterlågen. Fem av hestene til Miriam er gode konkurransehester. Hun er medlem i Vestnes islandshestforening og i Osmarka hestesportklubb.

– I sommer blir det mange stevner. Jeg rir de fleste dagene i uka, jentene mine også. Det er så mange fine stier og skogsveger her. Og jeg rir sammen med de som er her for å trene hestene sine. Spesielt når det er yngre jenter er det viktig å være med. Det store høydepunktet i sommer blir NM i islandshest i Grimstad. Hele familien skal dit, sier Miriam Fostervoll Flemmen.

Hest er terapi for Kari

Eldstejenta Kari (19) kommer ut fra stua. Hun bor hjemme – i kårboligen. Kari har ikke hatt det så lett i ungdomstida. Hun har slitt – og sliter – psykisk. Det er hun åpen om. 19-åringen har fått diagnosen asperger syndrom – og i tillegg bipolar lidelse. Kari tar oss med til hesten Elvis. Det er hennes hest. En stor og flott islandshest som Kari er veldig glad i.

– Elvis er like snill som han er stor. Hest er veldig god terapi når man har det litt vanskelig. Elvis betyr alt for meg. Det er veldig godt å ha han rundt meg. Elvis får tankene bort fra det jeg sliter med, sier Kari.

Mamma Miriam viser oss rundt på garden. Hun forteller litt om nærområdet. Broren Erik og hans familie har flyttet inn i nabohuset. Det betyr sju nye innbyggere på Fostervoll.

Mange badegjester

– Veldig positivt for oss. Det er tilbake til røttene. Vi trives jo så godt her nede ved innsjøen. Det er rolig, trygt og utrolig fint. Med fantastiske turmuligheter. Og flotte sandstrender. Det er stadig flere som oppdager dette området og kommer hit for å bade, sier Miriam.

Ikke ullent ved Fosterlågen: Miriam Fostervoll Flemmen (45) har en stor sauebesetning og fullt av lam å holde styr på. Foto: EIRIK HEEN

Vi rusler opp til boergeitene. En eksotisk dyreflokk. Nå også med 28 kje. En artig hobby som også gir inntekt ved salg av livdyr. Men det er sauen som er hovedinntektskilden. Gammelnorsk spelsau. Og så er hestene prikken over i’en.

– Det er kjøle godt å holde på med dyr. Det er kjøle godt å ha så mange trivelige dyr. Garden er blitt en møteplass for hesteglade. Det er en drøm å drive med hest her. Men vi har også andre planer. Spennende planer som kan gi ytterligere utvikling av garden, sier Miriam Fostervoll Flemmen.