Harald Valved, leder i Romsdal skytterlag, ønsker at det blir jobbet enda hardere for å rekruttere nye medlemmer, og at det allerede er satt i gang flere tiltak.

De siste årene har skytterlag i regionen slitt med å rekruttere ungdom til å starte med sporten. Valved bekrefter at rekrutteringa har vært nedadgående de siste årene.

– Rekrutteringa er og har vært nedadgående. Den nedgangen har vi sett i ti år. Minst, sier regionslederen til Romsdals Budstikke.

Han trekker frem deltakertall han synes symboliserer nedgangen, og peker på at mange av lagene i regionen ikke er aktive, eller aktive nok.

- Antall skyttere som deltar på samlagsstevne har vært under 60 deltakere. Det gir et snitt på to per lag, siden det er 29 lag i Romsdal. Mange av lagene er ikke aktive på den måten vi ønsker, forklarer han.

Tar grep

Han mener at noe av grunnen til at skyttersporten sliter med rekrutteringa er at det er dyrt, og at det økonomiske aspektet ved det kan være med på å skremme vekk potensielle interesserte. Det er noe han håper de kan gjøre noe med.

– Det er forholdsvis dyrt å skyte, så vi må få til en organisasjon som kan legge til rette sånn at det ikke blir en økonomisk belastning. Det er det flere lag som har begynt å få til, hvor de støtter med våpen.

– Aktiviteten vi driver lokalt er det viktigste vi gjør, og målet vårt er at de klarer å ta steget fra å være interessert i skyting som ung til å faktisk begynne med det, og videreføre det som ungdom og voksen.

Kleive med oppgang

Han ser til det Kleive skytterlag har fått til, og skryter av jobben og tiltakene Frode Standal har gjort. Standal sier de har jobbet spesielt inn mot skoler.

– Vi har gjort tiltak og prøvd å rekruttere fra skolen, og mot idrettslagene i nærheten. Det har fungert bra. Vi gjør det på vår måte, og det har fungert for oss. Jeg vet at de andre skytterlagene jobber på forskjellige måter, men vi jobber alle mot å få med flest mulig, sier han.

Han sier seg godt fornøyd med veksten de har hatt på Kleive de siste årene.

– For vår del har tallene vært veldig bra, og vi har hatt gode tall de siste to årene. Medlemstallene har sakte, men sikkert vokst seg større, og da blir det artigere for alle å drive med det. Det har en slags naturlig ringvirkning, sier Standal, som selv har vært aktiv skytter i over 40 år.

Han legger også til at skytterlaget på Kleive har egne våpen, og at medlemmene derfor ikke må kjøpe eget.

– Skytterlaget har egne våpen til de som vil være med å starte, og hvis de blir ivrige er det normalt at de kjøper seg et eget etterhvert, sier han, og legger til at de har en viss økonomisk støtte.

Skyter fordi det er gøy

En av dem som var på treningssamling var Linn Kristiansen, 16 år fra Hjelset.

– Jeg har drevet med skyting i snart to år nå, og holder på med det fordi det er gøy. Vi har to skytetreninger i uka her på Skåla, i tillegg til stevner i helgene, sier hun.

Selv om hun bor nærmere Kleive enn Skåla, er det én enkel grunn til at hun valgte å bli med på Skåla.

– Det er flere jevnaldrende her for meg enn på Kleive, og det er viktig, sier 16-åringen som skal studere Idrett på Romsdal til høsten.

En av de andre unge talentene er Brage Skiri. Han skyter for Rauma, og 19-åringen legger ikke skjul på at det ikke er optimalt å være alene i sin aldersklasse.

– Det er bare meg i vårt skytterlag på min alder, i tillegg til lillesøstera mi på 15 år. De resterende medlemmene er voksene, sier Skiri, som har vært aktiv skytter i 15 år.

– Men skyting er det jeg driver med, og til tross for at det ikke er så mange på min alder der jeg kommer fra, ser jeg ingen grunn til å ikke fortsette, sier han.