Viktor Storsveen har dekket rundt hundre internasjonale skiskytterrenn, og har fulgt Ole Einar Bjørndalen og de andre stjernene tett i årevis. Nå kan han presentere et imponerende bokverk om de 60 første og veldig innholdsrike årene i norsk skiskytterhistorie.

Fra det første skiskytterrennet – slik vi i dag kjenner den populære sporten – i Norge i 1958, til og med siste vinters OL-sesong. 516 sider om alt det viktige av hendelser og store begivenheter gjennom disse årene.

– Jeg har hatt vært tett på og hatt tilgang på kildene, og har snakket med alle sammen av dem. Mye av fortellingene fra den første tida vil nok være ukjent for de fleste av de som har fulgt skiskyttersporten de siste tiårene, mener 68-åringen selv.

Lang modningstid

Boka har fått tittelen «Våre skiskyttere – skiskyttersporten gjennom 60 år – sett fra innsiden». Den er spekket med historier, referat og intervjuer – med resultater innlagt i kapitlene og egen statistikkbolk bakerst i boka. Og med rundt 400 bilder av historisk verdi og mening. Drøyt 300 av bildene har Viktor Storsveen selv tatt!

– Jeg mener at jeg nevnte bokideen første gang i 2003, og i de femten årene som har gått siden da har jeg hatt sjansen til å samle mye stoff og fylle godt opp i bildebanken. Etter at jeg sluttet i redaktørjobben for Norsk Skyttertidende i mars 2015 ble det for alvor fart i bokarbeidet, og den jobben har pågått mer eller mindre kontinuerlig siden den sommeren. Den første prisen på trykkinga jeg hentet inn var på ei bok på 300 sider. Men volumet vokste og vokste underveis i prosessen.

Første møte i 1965

Viktor Storsveen ble født på Hamar i 1949 og vokste opp på Hedemarken, med det meste av skolegangen på Elverum. Og fikk fri halve skoledagen for å se den uoffisielle stafetten (med ballonger som blinker) da det første verdensmesterskapet i Norge ble arrangert på Elverum i 1965.

Storsveen har vært frilans sportsjournalist siden første jobben for Dagningen i 1973, og har skrevet om norske skiløpere, skiskyttere, fotballspillere, håndballspillere, rallykjørere og ishockeyspillere i utlandet for en rekke norske aviser i år etter år. Etter at han og familien flyttet til Molde (først Skrenten og så Bolsøya) i 1982 har han også hatt mange oppdrag for Romsdals Budstikke, ikke minst fra mange skytterstevner. Jobben i Norsk Skyttertidende fikk han i år 2000 og var der altså til mars 2015. Han har også vært «utsendt medarbeider» på 19 landsskytterstevner totalt, det første i 1986.

– Jeg var ganske alene om å følge norske utenlandsproffer på europeiske fotballarenaer i flere år. Norske sportsredaksjoner, dro ikke jevnlig til utlandet på reportasjer på den tida. I alle fall ikke alle regionsavisene og lokalavisene

52 artikler på to uker – og blodige fingertupper

Heller ikke da skiskytterne skulle reise seg etter en heller miserabel OL-innsats på Lillehammer i 1994.

– Jeg var på plass da den neste verdenscupsesongen ble innledet i Bad Gastein i Østerrike i desember 1994. Etter OL var nok interessen for skiskytterne litt lunken i avisredaksjonene i en periode, men jeg fikk avtaler med regionsaviser som Trønder-Avisa, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Drammens Tidende. I løpet av to uker – Bad Gastein måtte også overta rennene til Pokljuka – skrev jeg 52 artikler, fingertuppene var blodige etter hamringa på reiseskrivemaskina!

Det ble to uker med kraftig norsk revansj, med sprintseier både til Jon Åge Tyldum og Sylfest Glimsdal – og med den aller første pallplassen i verdenscupen for 20 år gamle Ole Einar Bjørndalen, den første av 178! I tillegg ble det norsk dobbeltseier i det ene sprintrennet for kvinner og i stafetten.

– Et artig minne fra denne turen var også da kvinnelaget, med sprintvinner Hildegunn Fossen i spissen, tidlig på morgenen 13. desember banket på døra både til meg og til trener Roar Nilsen og framførte Lucia-sangen – i fullt Lucia-antrekk.

Forbigåelse av Glimsdal

Apropos Sylfest Glimsdal, som seinere flyttet til Molde og som kjent har gjort en stor jobb med skiskyttersatsinga her: Han vant også et verdenscuprenn i Östersund i desember 1997, hans tredje verdenscupseier, men ble likevel ikke tatt ut til OL i Nagano i 1998. I boka skriver Viktor Storsveen om hva OL-mester Halvard Hanevold mente om den saken: «Det var en klar forbigåelse. Sylfest skulle vært med til Nagano.»

Én som fikk OL-plass tretti år tidligere var trønderen Magnar Solberg, som tidlig på 1960-tallet tjenestegjorde som politi i Molde noen år og som til og med gikk første stafettetappe i langrenn for arrangørklubben MOI under NM i Molde i -62 (med Magnar Solheimdal og Alf Kvernmo på de andre etappene). Seks år seinere gikk Solberg inn til OL-gull i skiskyting i Grenoble, og fire år seinere gjentok han bedriften i Sapporo, 35 år gammel!

Tingvollduoen Synnøve Solemdal og Nils Erik Ulset er naturligvis også behørig omtalt i boka. Solemdal, med mamma fra Molde, som står med to VM-gull i stafett og to individuelle verdenscupseirer som resultatmessige topper.

Ulset med elleve medaljer fra fem paralympiske leker på rad – tre av dem i gull!

Kollen-VM høydepunktet

Det er blitt arrangert fem VM i skiskyting i Norge, og i boka får alle fem en bred omtale. Det foreløpig siste var i Holmenkollen i 2016. En fantastisk idrettsfest, med 135.000 betalende tilskuere på rennene i Kollen og med like mange til stede under premieseremoniene i Oslo sentrum, ifølge politiets beregninger.

– VM i 2016 topper min liste over store begivenheter og opplevelser i disse årene, med to norske stafettgull og med seier til Tirill Eckhoff på kvinnenes sprint og til Johannes Thingnes Bø på mennenes fellesstart. Selv om det var franske Marie Dorin Habert og Martin Fourcade som ble de største VM-utøverne med henholdsvis tre og fire gull, sier Storsveen, som var akkreditert som fotograf under mesterskapet og som har høstet godt av egen bildeproduksjon til VM-omtalen i boka.

Må trykke nytt opplag?

«Våre skiskyttere» har et førsteopplag på 5200 bøker, og er blitt møtt med så stor oppmerksomhet og interesse både i skiskyttermiljøet og hos bokhandlerne som han har vært i kontakt med, at det kan bli nødvendig å trykke opp flere. 2300 bøker er allerede solgt.

– Jeg må klype meg litt i arma for mottakelsen boka har fått. Jeg så på dette som et nullprosjekt og nesten et «kall» da jeg satte i gang. En stor bedrift har kjøpt 1500 bøker, som blant annet skal bli gaver til ansatte, og i tillegg har Det Frivillige Skyttervesen, HV-05 og Skiskytterforbundet – som har vært mine samarbeidspartnere underveis – alle sikret seg mange bøker som en del av avtalen, forteller Storsveen.

Eventyret fortsetter

Bokas siste tekstkapittel har overskrifta «Snipp, snapp… så er et utrolig eventyr over!» og handler naturlig nok blant annet om Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen, som avsluttet sine fantastiske karrierer etter denne sesongen.

«Utviklingen av skiskyttersporten gjennom 60 år, er i seg selv et eventyr. Fra den gang løperne ble sendt til skogs med sin grovkalibrede ammunisjon, har utviklingen vært eventyrlig. Kort og godt. Slik vil det fortsette! Det får være trøsten nå som tidenes to største norske skiskyttere har gitt seg, i løpet av seks dager tidlig i april 2018.»

Slik innleder Storsveen det siste kapittelet i boka. Avskjeden til Bjørndalen og Svendsen ga på den måten også et praktfullt bokverk en verdig avslutning.