Mindor Bolsø var mest kjent som «Han Mindor», og de fleste i byen visste hvem det var snakk om. Mest kjent var han kanskje som boktrykker, men dette var på langt nær det eneste han syslet med. Han var både spillemann, seiler, tegner og maler. Da krigen kom laget han også sin egen elektriske bil.

– Han var en altmuligmann. Han laget sine egne feler og spilte bass. Han var også med på å starte byens første kino. Den gangen var det bare stumfilmer, og Mindor satt fremst og spilte, forteller barnebarnet Andreas Vestad.

– Laget i fritida

På slutten av 1930-tallet hadde Mindor Bolsø kjøpt en åpen Fiat personbil som han egenhendig hadde bygget fast topp på. Da krigen kom, ble det slutt på bensin til privatbiler, men Mindor Bolsø ante råd. Den 28. juni 1941 hadde han sitt første prøvetur med fylkets første elektriske bil. På turen møtte han også Romsdals Budstikke:

– Jeg har laget den i fritida. Det er uråd å få ut alle varer med sykkel, og bensin er det jo håpløst med, så jeg mente at det var på tide å dra nytte av den elektriske krafta, sa Bolsø i 1941.

– Flau av hele greia

Biler drevet med elektrisitet var ikke nytt på den tida, men Bolsøs bil ble den første i fylket. Bilen hadde forakselen til en gammel Citroën, forhjulene var fra en varesykkel og bakhjulene fra en liten motorsykkel. Panseret og rattet tilhørte en gammel T-Ford og bremsene var av egen oppfinnelse. Trekkrafta var en 12 volts motor og fire 6 volts batterier.

– Jeg har ingen minner om bilen sjøl, men har blitt fortalt om den. Det jeg vet er at tanten min var så flau av hele bilgreia at hun nektet å sitte på, sier Andreas Vestad.

Klenodium

Den lengste kjøreturen med bilen var visstnok til Kvam med tre passasjerer. Det var bare så vidt han rakk tilbake til trykkeriet i Olsmedbakken før batteriene var tomme, men der hadde Bolsø ordnet seg med egen ladestasjon.

– Jeg var mye nede på trykkeriet med ham, men husker ikke noe om bilen. Sannsynligvis må den ha blitt borte under krigen, forteller Vestad.

I Romsdals Budstikke fra mai 1998 skriver Sverre Berg at Bolsø ble arrestert av tyskerne i 1942 og satt på Falstad og Grini til krigens slutt. Da han kom heim igjen, var det mye som måtte ordnes og den elektriske bilen kom i bakgrunnen og ble dessverre ikke tatt vare på. I dag ville den vært et klenodium.

Aktiv mann

Foruten å lage egen elektrisk bil, gjorde Mindor Bolsø seg bemerket på flere områder. Han hadde flere seilbåter og var en av bakmennene for at Molde seilforening ble stiftet, han malte og tegnet og var initiativtaker til Moldes første kunstforening. I 1927 kjøpte og ga han ut Molde Annonceblad som han etter et år solgte med navn og rettigheter til avisa Fylket. Mindor Bolsø døde brått den 12. juni 1953.

Kilder: Byhistoriker Ola Gjendem har bidratt til denne artikkelen, og bistått Romsdals Budstikke i arbeidet.

Altmuligmann: Mindor Bolsø bygde fylkets første elbil. Foto: Romsdals Budstikke
Barnebarn: Andreas Vestad er barnebarnet til Mindor Bolsø. Foto: Knut Lillebakk