Den nye turstien og parken som ligger rett ved Aukra omsorgssenter ble offisielt åpnet onsdag. Elever fra 8. og 9. klasse ved Gossen Barne- og Ungdomsskole samt representanter fra kommunehuset møtte opp åpningen av den nye parken og turstien, med musikk og taler om det historiske området.

Turstien og parken har vært en del av Aukra kommunes kulturminneplan som ble vedtatt i 2016. Området ligger ikke langt unna skolen eller omsorgssenteret, så da kommunen bestemte seg for å lage nytt omsorgssenter åpnet det seg en mulighet til å ordne sti og park samtidig.

– Det var flott at dette ble gjort så fort, og det er fint at vi for eksempel har gjort om en av bunkerne til et rekreasjonsområde som både kan være et uteklasserom og konsertområde, forteller kultursjef i Aukra kommune, Anne Jorunn Sandøy.

Historisk navn

Under åpningen ble parken også døpt. Navnet ble «Falkeparken», og viser til områdets historie som strekker seg helt tilbake til middelalderen. Under åpningen holdt kulturformidler Berit Drejer tale om navnets bakgrunn.

– På 1600-tallet fantes det flere falkefangsthytter her, og på folkemunne i dag heter området Falkhytthaugen. Kongen ga ut lisens til utlendinger som var flinke på å fange og temme falker, som senere ble solgt med en dyr pris til adelen. Denne historien gjør at navnet falt naturlig på «Falkparken».

Variert program

Åpningen skjedde i en av turstiens bunkere som ble brukt som scene. Det ble holdt taler om områdets historie, og et band fra 9. klasse bestående av elever som går valgfaget Sal og Scene ved skolen sto for musikkdelen av programmet. De spilte to låter i både pop- og rocksjangeren, og syntes det var stas å spille på et slikt sted.

Scenen er en gammel tysker-bunker fra krigen som ble brukt som utkikkspost over Gossen. Den har vært skjult i mange år, men har nå blitt tatt frem og ryddet som krigsminne.

– Det var en naturlig scene i landskapet. Nå som man kan se den er det artig at den blir brukt til noe, forteller kontaktlæreren til elevene, Marit Eide Solheim.

Ny tursti: Ved stien kan man blant annet se bunkere. Foto: Tove Charlotte Æsøy