Arbeidet med å få tilført flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal skjer i motvind. Ledelsen i Møre og Romsdal fylkeskommune har dokumentert at dette fylket skulle hatt 4.000 flere statlige arbeidsplasser for å være på linje med andre fylker.

Summen ble minus 50

Fylkeskommunen satte som mål å arbeide for å få 400 flere arbeidsplasser til Møre og Romsdal. Da 2017 var omme, viste tallene regional- og næringssjef Bergljot Landstad hadde fått, at Møre og Romsdal hadde 50 færre statlige arbeidsplasser i løpet av året.

Lederen for regional- og næringsutvalget i fylket, Runar Vestheim (Uavhengig), legger skylda på statens og regjeringens distrikts-tenking.

Underlig distriktstenking

– Mye tyder på at når staten og regjeringa tenker utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo, er distriktet for dem Bergen, Trondheim, Stavanger eller Tromsø. Det er distriktet for dem. Jeg er forundret, for hvis det er distriktspolitikk, har jeg en helt annen oppfatning av begrepet, sier Runar Vestheim til Romsdals Budstikke.

I hele landet ble det i fjor etablert 405 nye statlige arbeidsplasser Møre og Romsdal fikk 50 færre.

Prosjektleder Oddbjørn Vassli er engasjert for å arbeide med utflytting av statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal. Vassli sier dette om utviklingen:

– Den store elefanten i rommet er utviklingen i helseforetaket. Det hjelper ikke om vi får tilført fem eller ti nye statlige arbeidsplasser fra små enheter hvis helseforetaket nedbemanner med langt flere ansatte. I fjor reduserte helseforetaket bemanningen i Møre og Romsdal med 193 stillinger, sier Vassli til Romsdals Budstikke.

Lyspunkt i Ørsta og Kristiansund

Noen lyspunkt har det likevel vært, mye takket være god politisk jobbing og fylkeskommunens engasjement. I Ørsta var både kontoret for Statens lånekasse for utdanning og Helfo i spill. Det gjaldt rundt 70 arbeidsplasser til sammen. Kampen for disse arbeidsplassene endte med at alle ble værende i Ørsta.

Og Kristiansund, som var lovet 70 statlige arbeidsplasser, fikk løftet innfridd. Kristiansund har fått sentralkontoret for lønn i politiet, pluss et nasjonalt senter for merverdiavgift.

– Hva gjør fylkeskommunen framover for å skaffe flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal?

– Vi spisser satsingen til to områder: Utflytting av arbeidsplasser fra Oslo, samt etablering av nye enheter. Det blir en litt mer begrensa satsing enn vi først så for oss. I Møre og Romsdal får vi vel gjøre slik vi alltid har gjort, nemlig utvikle ting sjøl og være mindre avhengig av staten. Det er synd at vi ikke får større oppmerksomhet fra staten, sier Runar Vestheim i regional- og næringsutvalget.

– Hjelper det å bruke utestemmen overfor regjeringa?

– Utestemmen er antakelig den dårligste stemmen vi kan bruke. Jeg har mer trua på det stille diplomatiet for å skape forståelse for at vi må få en mer rimelig fordeling av statlige arbeidsplasser mellom regionene her i landet, sier Runar Vestheim.

Han er urolig for hva som til slutt skjer med antall arbeidsplasser ved det planlagte sjukehuset på Hjelset.

Prosjektet for å skaffe flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal fortsetter, og prosjektleder Oddbjørn Vassli har flere konkrete ting å jobbe videre med utover høsten.