Bakgrunnen for ønsket om et møte er framtidsutsiktene når bygdas gjennomgangstrafikk vil flyttes fra Batnfjorden sentrum til ny E39 mellom Astad og Bjerkeset. Derfor sendte Gjemnes Næringsforum brev til kommunen sist uke.

– En ny vegtrase gjennom Batnfjorden vil gi både positive og negative effekter for sentrum. Med et arbeidsmøte kan vi få fram nye ideer til hvordan vi kan møte den utviklinga som ligger et stykke fram i tid, sier styreleder Ketil Sorthe i Gjemnes Næringsforum.

Han sier det er en fordel å komme i gang med prosessen tidlig.

– Den nye vegen ligger et stykke fram i tid, den er ikke på NTP enda. Men poenget er å skape et lokalt engasjement, som hjelper oss med å takle utfordringene som vil komme, sier Sorthe.

Han sier utfordringene har vært nevnt på flere møter i Gjemnes Næringsforum. Foreløpig har det ikke vært snakk om et folkemøte.

– Vi håper kommunen nå tar initiativ til å oppnevne ei lokal arbeidsgruppe som kan jobbe med problemstillinga, sier styrelederen.

– Godt initiativ

Ordføreren er positiv til innspillet fra næringsforumet. Sjøl om han ikke har lest det konkrete brevet enda, støtter han tanken fra næringsforumet.

– Det er veldig positivt med et slikt initiativ. Prosjektet med ny E39 har veldig lang horisont, men det er viktig å begynne tidlig og tenke på hva som kan bli konsekvensene, sier ordfører Knut Sjømæling.

Statens vegvesen presenterte i november deres anbefalte vegløsning med korridor nord for Batnfjorden sentrum mellom Bjerkeset og Astad. Nå venter prosjektet på politisk prioritering.

– Fra kommunen sin side skjer det ikke så mye mer før vegen kommer på Nasjonal Transportplan og blir prioritert. Dette er jo primært en veg for gjennomgangstrafikken, ikke for oss i kommunen. Så det er naturlig at noen andre tar hovedinitiativet, og så gjør kommunen sin del av jobben når vi kommer så langt. Jeg regner med at Mørebenken og flere politiske miljøer vil kjempe for å få realisert prosjektet, og da må det prioriteres, sier Sjømæling.

Det vil uansett komme folkemøte om vegen i forbindelse med endelig kommunedelplan når realisering nærmer seg. Prosessen vil uansett ta lang tid, både politisk og praktisk.

Vil ha skolebesøk

Gjemnes Næringsforum ønsker også at skoleelevene i kommunen får jevnlige bedriftsbesøk i kommunen, for å bli bedre kjent med det lokale næringslivet.

– Tidligere var det et opplegg, men det har vært mindre nå de siste åra. Vi ønsker et samarbeid med skolen, slik at vi kan få en ordning der niendeklassingene får komme på besøk. Det er mange bedrifter i Gjemnes, både store og små, som ungdommene kanskje ikke kjenner til, sier Ketil Sorthe.

– Kunnskap om hva de ulike bedriftene, både offentlige og private, kan være med å gi ungdommene lyst til å ta utdannelse og velge yrker som gjør at elevene kan bli framtidige arbeidstakere i regionen, skriver næringsforumet som representerer 35 bedrifter i brevet til kommunen.

Ordføreren er positiv til dette initiativet også.

– Vi har hatt noe slikt tidligere, og det bør være aktuelt å få på plass igjen. Det kan være næringsliv i kommunen som elevene ikke kjenner til. Dette høres ut som et godt initiativ dette også, sier ordfører Sjømæling.

Ordfører Knut Sjømæling i Gjemnes kommune er positiv både til et møte om utfordringene ny E39 vil gi, og skolebesøk i lokalt næringsliv. Foto: Bjørn Brunvoll