Seksten boder og stands var satt opp i sentrum av Elnesvågen i anledning det første brukt- og håndverksmarkedet i mai. På bordene befant seg brukte klær, tilbehør, leker, bøker, gamle vaser, glass og smykker. Det var redesign, strikkeprodukter, tøybleier, pannebånd og tøyvesker i tillegg til at det sivet en uimotståelig duft av vårruller ut på torget.

– Vi vil skape liv i sentrum og sette søkelyset på miljø. Et lokalsamfunn trenger felles møteplasser for å få et godt samhold, sier initiativtaker Marte Drejer Haldorsen, som bor på Tornes.

Blest om gjenbruk og miljø

Sammen med Aud Slagnes, sunnmøring bosatt i Elnesvågen, og Marthe Kristine Drøpping fra Eide står Haldorsen bak markedsdagen der miljø og gjenbruk står øverst på agendaen. De tre møttes på tøybleietreff, og har et sterkt felles engasjement for miljøsaken. Dermed oppstod tanken om et brukt- og håndverksmarked.

– Jeg arrangerte et kjolemarked for noen år siden (i pinsemenigheten Sion, red. anm.). Vi vil fortsette å skape blest om gjenbruk og miljø og bidra til at folk blir enda mer miljøbevisste. Det er også et mål å fremme lokalproduserte varer og støtte lokale virksomheter, sier Haldorsen.

Bærekraftige hverdager

Haldorsen, opprinnelig fysioterapeut, driver selv Unikum Design. Hun syr tøybleier, tøybind, pannebånd, smekker, fruktnett og stofflokk, for å nevne noe. Varene skal erstatte «miljøverstinger», og bidra til en mer bærekraftig hverdag. Flere av varene fikk bein å gå på under markedsdagen.

Kunderos

Nina Engberg fra Danmark tok turen til Elnesvågen fra Molde, og solgte klær og bøker.

– Jeg støtter ideen med at ting får et nytt liv. Jeg handler mye gjenbruksklær selv, sier Engberg.

Eide-bedriften Fargeknall, som selger vesker og nett i fargesterke mønster, var også på plass. Adine Naas Benjaminsen (10) og bestemor Ruth Tove Benjaminsen kikker etter ny lommebok til Adine i utvalget.

– Det er bra at det blir liv i sentrum. Initiativet er kjempebra, sier Ruth Tove Benjaminsen.

– Hva synes du om gjenbruk, Adine?

– Det er bra, da slipper man å kaste ting, sier hun.

Gratis å ha stand

16. juni, 18. august og 15. september er det nye brukt- og håndverksmarked.

– Det er gratis å ha stand. Vi ønsker at det skal være lav terskel for å komme hit og selge det man har laget selv eller ting man ikke har bruk for lenger. Så har vi et ønske om at folk donerer inntekter til et valgfritt godt formål, sier Haldorsen.

Ruth Tove Benjaminsen og barnebarnet Adine (10) ser på små vesker fra Eide-bedriften Fargeknall. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Danske Nina Engberg er begeistret for gjenbruk. –Jeg støtter ideen om at ting får nytt liv, sier hun. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen