Onsdag arrangerte Møre og Romsdal fylkeskommune en fagdag om likestilling i Molde. Målet var å foreslå likestillings- og inkluderingstiltak som fylkeskommunen kan følge opp i sitt økonomi- og handlingsprogram.

– Det går sakte

Assisterende fylkesplansjef Ingunn Bekken Sjåholm sier at kvinneunderskudd og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Møre og Romsdal har vært på agendaen i mange år.

– Ser dere bedring?

– Bare på noen områder. Det er flere kvinner i kommunestyrene og det blir flere kvinner i lederstillinger. Men det går sakte, sier hun.

– Når problemet har vært kjent i mange år: hvorfor skjer det ikke mer?

– Strukturer tar tid å endre. Den lave andelen kvinnelige ledere henger særlig sammen med næringslivet i fylket. For å løse dette må vi få jenter til å ta utradisjonelle utdanningsvalg og velge de linjene som gjør at de begynner å jobbe i disse næringene, sier Sjåholm.

Gruppearbeid

Representanter fra kultur- og folkehelseutvalget, Ungdomspanelet, Elevorganisasjonen, næringsforeningenes kvinnenettverk, Rådet for likestilling og funksjonshemning, Eldrerådet, Idrettskretsen og Voksenopplæringsforbundet var til stede på fagdagen, som besto av innlegg, gruppearbeid og oppsummering.

Ti prosent kvinnelige toppledere

Britt Flo, daglig leder i Molde Næringsforum, viste til at av rundt 250 medlemsbedrifter i

næringsforumet er det kun 10 prosent kvinner som er toppledere. Den eneste kvinnelige topplederen i industribedrift er R & M Ship Interior-leder Ingebjørg Klausen, som også var til stede på fagdagen.

På «jobbskygging»

Sjåholm hadde med sønnen Iver (13) på «jobbskygging» under fagdagen. Han deltok også på gruppearbeidet. Gruppene hadde ulike tema, og Sjåholms gruppe skulle komme med forslag om hva som skulle til for å få flere kvinner inn i lederstillinger. «Oppfordre kvinner til å ta større sjanser», foreslo 13-åringen. – Likestilling er viktig får å få meninger fra begge sider, sier Iver.

Mange og små tiltak

Resultatene vil komme gjennom små og mange tiltak over tid, tror Britt Flo.

– Hvordan kan man få kvinner til å ta utradisjonelle utdannings- og yrkesvalg?

– Det har veldig mye å si hvordan man presenterer yrkesfagene utad, sier Silje Sandøy Husøy fra Ungdomspanelet.

I september blir forslagene framlagt for kultur- og folkehelseutvalget, som prioriterer hva som skal tas inn i økonomi- og handlingsprogram for 2019.

Hospitering

Noen av forslagene som kom for å få ungdom til å ta mindre tradisjonelle utdannings- og yrkesvalg:

* Bruke rollemodeller for å synliggjøre de som har lyktes med utradisjonelle valg

* Holdningsskapende arbeid mot foreldregruppa så de får info om flere yrkesvalg

* Vise fram det positive ved yrkesfag

* Hospiteringsordninger