Liv-Janne Raknes Brekke har arbeidet som helsesøster i 18 år og har vært innom de fleste områder i helsesøstertjenesten. Hun forteller at det er fint med undersøkelser som Ungdata, men at hos henne er det ungdommene som kommer innom som avgjør tema for samtalen.

– Jeg har en open door policy, og elevene tar kontakt. Imidlertid gir Ungdata undersøkelsen en pekepinn på hvilke tiltak og tilbud det er behov for, sier hun.

Raknes Brekke forteller at det er stor pågang året rundt, men spesielt fra november til mars. Men svært få ungdommer kommer fordi rus er det eneste problemet.

– Når rus blir tema er det som regel i kombinasjon med andre problem, som psykiske vansker og seksuelle overgrep, sier hun. Men hun tror det er underrapportert.

– Når ungdommen er under 18 må vi kontakte foreldrene ved mistanke om rus. Det kan hende noen ikke ønsker at foreldrene skal vite om at de benytter rusmidler. Mens andre ser ikke på flørting med illegale rusmidler som et problem, fordi de kun har brukt det noen ganger. Jeg har et inntrykk av at det har utviklet seg en kultur om å benytte hasj i tillegg til alkohol i festsammenheng, også på landsbasis, sier hun.