ÅLESUND: Styret i Helse Møre og Romsdal vedtok onsdag enstemmig å avlyse konkurransen om bygging av nytt sjukehus på Hjelset. Det betyr at prosjektorganisasjonen nå tar fatt på jobben med grunnlaget for ny konkurranse, der prosjektdirektør Helle Jensen har god tro på å komme mye nærmere budsjett etter innspill de har fått i prosessen.

- Det er snakk om forsinkelse på ett år, men det er i verste fall. Jeg har tro på at utsettelsen blir mindre enn det, sier hun.

Stiller spørsmål ved areal og funksjoner

Sjøl om adm. dir. Espen Remme har presisert at areal og funksjoner står ved lag, stilles det likevel fra ulikt hold spørsmål om begge deler.

Sunnmørsposten mente i sin leder onsdag at funksjoner bør flyttes fra akuttsjukehuset på Hjelset «til et annet sjukehus», uten å presisere hvilket, for å få ned kostnadene.

Og på styremøtet kom nestleder May-Helen Molvær Grimstad, rådmann i Sykkylven, flere ganger tilbake til spørsmålet om ikke arealet kan krympes.

Spørsmålet ble imidlertid avvist av flere, inkludert styreleder Ingve Theodorsen og direktør for eierstyring Nils Kvernmo i Helse Midt-Norge. Det er fordi Helse MR-styret ikke har mandat til det. Mandatet med økonomisk ramme og funksjoner er gitt av Helse Midt-Norge.

- Ville blitt B-sykehus

Styremedlem Bjarne Storset er kommunelege i Tingvoll, og mener uansett det må være uaktuelt å krympe areal eller funksjoner. Utgangspunktet er – som det står i sakspapirene: «kvalitetssikringa viser at konseptet har minimum av kapasitet og areal til å fylle dei funksjonane det er planlagt for.»

- Det betyr at hvis sjukehuset blir mindre eller får færre funksjoner, blir det et B-sjukehus. Det vil gå utover pasientbehandling og rekruttering. Forslag om å kutte i funksjoner eller areal vil ikke gi oss et godt sjukehus. Planen slik den er nå, er et minimum av det som må til for at fagfolk vil søke seg til sjukehuset. Det gjelder særlig leger og sjukepleiere i spesialisering. Blir akuttsjukehuset mindre, vil de søke seg til andre steder, sier han til Romsdals Budstikke.

Han viser til at turnusleger er veldig opptatt av et «glatt forløp» når de skal spesialisere seg. Med et B-sjukehus, vil de måtte dra andre steder for å spesialisere seg. Da vil de normalt ønske å bli værende der de gjennomfører sin spesialisering.

- Det vil gå utover tilbudet til pasientene i Nordmøre og Romsdal, sier kommunelegen.

Tilbudene henger sammen

Storset viser ellers til at de ulike fagene har behov for å samarbeide.

- En nevrolog vil ønske å ha kontakt med en øyespesialist når det er relevant. Pasientene er hele mennesker, ikke bare et øye eller et annet organ. Alt henger sammen. Derfor er det viktig at småfagene er del av det totale tilbudet i akuttsjukehuset og ikke flyttes ut, sier han.

Som kommunelege henviser Storset sjøl pasienter til Kristiansund og til Molde.

- Mange av dem må da kjøres mellom sjukehusa for å få tatt alle prøvene og behandlingene de trenger. Å slippe dette er også en viktig grunn til at funksjonene må beholdes samlet, slik de er planlagt, sier han.