Anbudet på Nordøyvegen var som kjent 800 millioner kroner over Statens vegvesens kostnadsoverslag. Anbudene på SNR (Sjukehuset Nordmøre og Romsdal) er også vesentlig over helseforetakets kostnadsoverslag på 1,5 milliarder kroner på den aktuelle entreprisen.

– Er det entreprenørene som legger seg for høyt i et opphetet marked – eller er årsaken at det offentliges kostnadsoverslag er urealistisk lave, Stig Mork?

– Entreprenørene kalkulerer de kostnader som er forbundet med de kvaliteter og det omfang som er beskrevet i anbudet. Så legger de på en risiko og fortjeneste. Det er ingen entreprenører som legger ned et kjempestort arbeid for å risikere at anbudskonkurransen blir avlyst, eller at de taper konkurransen som følge av at påslaget er for stort. Det er helt sikkert ikke entreprenørene som er for grådige. Ut ifra beskrivelsen av kvalitet og omfang, kan det virke som om kostnadsramma er en del for lav, sier Stig Mork.

– Koster entreprenørene mye

– Jeg ser avisene skriver om en kostnadsramme på 4,3 milliarder kroner på det nye sykehuset. Den aktuelle totalentreprisen det nå er snakk om, ble av helseforetaket kostnadsberegnet til 1,5 milliarder kroner. Det er dét denne saken handler om, sier Stig Mork.

Det er kostnadsramma for hele sykehuset som er anslått til 4,3 milliarder kroner.

Stig Mork sier at det koster entreprenørene forferdelig mye tid og ressurser å kalkulere et så stort prosjekt.

– Alle entreprenører kalkulerer stort sett på samme måte. De prøver å legge på en risiko og en fortjeneste på slutten, sier Stig Mork.

– Kan byggherren ha noe å hente på å splitte opp entreprisen i flere mindre deler?

– Det er sannsynlig at flere entreprenører da blir med i konkurransen. Summen av alle entreprisene vil sannsynligvis bli lavere. Det som skjer på den andre siden, er at byggherren da får flere grensesnitt å ivareta. Risikoen for konflikter øker. Og byggherren må øke sin bemanning for å kontrollere at alle gjør det de skal. Om totalkostnaden da blir lavere, er vanskelig å si, sier Stig Mork.

Ekspert på anbud forundret

Ekspert på anbudsprosesser, Tarjei Ytrehus Bjørkly, sier i et intervju med NRK Møre og Romsdal at han er forundret over at Helse Møre og Romsdal avbryter anbudsprosessen for det nye sykehuset i Molde, uten at entreprenørene får anledning til å komme med reviderte tilbud.

– Det må saklige grunner til før en anbudsprosess kan avbrytes, sier han til NRK.