Et enstemmig formannskap gikk tirsdag inn for at kommunen skal forsøke å selge sine bygg i Fabrikkvegen 4-6-8 – gjerne med mulighet for å kjøpe boenheter i et eventuelt nytt prosjekt der.

Rundt bordet var det bare å erkjenne at kjøpet av byggene, som var tenkt ombygget til 60–70 kommunale boliger, har vært mislykket.

– En dag for flaggheising

Sterkest mening hadde Margareth Hoff Berg (Frp), som i 2013 satt i styret til Molde Utleieboliger KF, som den gang tok initiativet til hastekjøpet da en annen kjøper kom på banen.

– Det er en dag for flaggheising, for jeg er så glad for at andre enn meg ser at byggene ikke er egnet. Jeg sa det allerede den dagen Molde Utleieboliger vedtok kjøpet. Jeg satt i styret og jeg var så sint fordi jeg var imot det! fortalte Hoff Berg.

– Mye kunne vært gjort annerledes, men vi er nå her i dag. Vi må bare avhende oss med det. Det har vært vurdert i alle bauger og kanter disse åra.

Har det travelt

Hoff Berg ville stryke rådmannens punkt om å gi en siste sjanse til å se om byggene kan brukes til et annet formål i regi av kommunen.

– Vi må bare kvitte oss med det, så det ikke forvitrer mer og vi ikke får noen kjøpere til det, sa Hoff Berg og fikk støtte fra Borgerlistens Terje Tovan.

Tovan sitter i styret til Molde Eiendom KF, som fikk bestillinga om ombygging fra plan- og utviklingsavdelinga og som har fått utredet flere typer løsninger for å bygge de om til mulige typer kommunale boliger.

– Alt har vært prøvd

Han ville ikke høre snakk om «mer utredning», slik rådmannen åpner for å slik Ola Sønderland (MDG) mener må til:

– Hadde vi brukt for eksempel 75.000 kr til sivilarkitekter som har greie på slikt, kunne vi fått mer fakta på bordet om hva som er mulig med byggene, foreslo Sønderland, som møtte som vara for SV i formannskapet.

– Her har det vært både sivilarkitekter og «senilarkitekter» inne i bildet. Vi har brukt uhorvelig mye tid og penger på å utrede bruken, svarte Tovan.

Han viste til at styret i Molde Eiendom KF la fram en klar anbefaling i mai som sa «selg».

– Husbanken stiller meget strenge krav, skal de gi støtte. Maks ti prosent skal være kommunale boliger, for når det blir for mange, er det uheldig. Molde Eiendom har dessuten ikke mandat for å drive med privat eiendomsutvikling, så den funksjonen er utelukket, påpekte Terje Tovan.

– Prosjektet er knadd, drøvtygd og nå må det spyttes ut!

– Tåler kritikk

Etter Tovans utbrudd kom varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) til Sønderlands unnsetning og mente det var uheldig å "sable ned" et forslag fra en representant som vanligvis ikke møter i formannskapet.

– Dette er ikke det, men en konstatering av fakta som står i saksframlegget, svarte Tovan.

– Jeg tåler dette, altså, men jeg holder på at man bør kna mer med de riktige fagfolkene, avsluttet Sønderland.

Gir rådmannen litt mer tid

Resten av formannskapet var ikke like utålmodige, men Høyres Gerd Marit Langøy fikk gjennomslag for at saka ikke skal måtte gå til kommunestyret en gang til, hvis det blir salg,

– Det blir for lang tid mellom kommunestyremøtene, sa hun.

Når rådmannen nå har gjort sin vurdering av annen mulig bruk av Fabrikkvegen, for eksempel i ny helse- og omsorgsplan, skal saka avgjøres direkte i formannskapet.

I mai 2017 vurderte kommunen ombygging til 25 omsorgsboliger og 15 kommunale utleieboliger i byggene, men senere frarådet satsinga av fagsjef for pleie og omsorg.

Finansiering fra Husbanken har vært sentralt i forslagene, men de har uttrykt skepsis til å støtte et prosjekt med for mange boliger for vanskeligstilte på ett sted.

Styret i Molde Eiendom anbefaler et salg av Fabrikkvegen 4-6-8, der kommunen sikres muligheter for tilbakekjøp av leiligheter i en utbyggingsavtale eller tilsvarende, til netto byggekostnad.

Byggene fikk i desember 2017 satt en takst på 26,8 mill. kroner.