Plan- og økonomiutvalget i Fræna kommune behandlet mandag rapporten fra Telemarksforsking om skolestrukturen i kommunen. Basert på innholdet i rapporten bestemte politikerne enstemmig at alternativet med å beholde 1.–4. trinn på Sylte og Tornes skole, og samle 5.–7. trinn på Haukås, skal sende ut på høring med høringsfrist 1. september.

Viktig at er samlet

– Det er veldig bra at vi fikk et enstemmig vedtak på høringen om skolestruktur. Det er viktig at politikerne står samlet i en så viktig sak, sier ordfører Tove Henøen (Sp) til Romsdals Budstikke.

Økonomisk en fordel

Telemarksforsking har på oppdrag av Fræna kommune sett på skolestrukturen knyttet til de tre skolene Haukås, Sylte/Malme og Tornes.

Rapporten konkluderer med at det økonomisk og kvalitetsmessig er en fordel å samle elevene på en større skole, framfor å opprettholde tre skoler. Men på grunn av ulempene en flytting vil bety for de yngste elvene, anbefaler forskerne å beholde alle tre skolene, og bare flytte de eldste elevene, altså 5.–7. trinn – til en skole.

Vil ikke konkludere

Henøen vil ikke forskuttere noe om hva politikerne til slutt ender på når det gjelder skolestrukturen.

– Nå sender vi dette forslaget ut på en brei høring, og så kommer konklusjonen etterpå. Den politiske behandlinga blir i oktober, sier Henøen, som har kjempet hardt for en desentralisert skolestruktur.

– Hva synes du om at det er alternativet med å samle 5.–7. trinn som sendes ut på høring?

– Jeg skal ikke mene noe personlig om det. Det viktige er ikke mine prinsipp. Det som er viktig nå er at det blir en brei høring, at folket blir hørt og at vi får gode tilbakemeldinger på dette alternativet, sier Fræna-ordføreren.

Sosial arena

Telemarksforsking har også drøftet hva det vil si for nærmiljøene om de små skolene legges ned. Tilbakemeldingene forskerne har fått tyder på at skolene har en «stor sosial betydning, og er en viktig sosial arena i bygdene», heter det i rapporten.