HJELSET: Nyheten om utsettelse av sjukehusbygginga på Hjelset kom mandag som et sjokk. Årsaka er at pristilbudene fra Skanska og BetonmastHæhre viste seg å ligge langt over ramma for oppdraget på 4,3 milliarder kroner.

– Vi hadde håp om å nå fram i forhandlingene. Men når avstanden var så stor, ble det tydelig at vi ikke hadde mulighet til å komme ned på budsjett, sier Helle Jensen, prosjektdirektør for SNR i Sykehusbygg,

Øvrige anbud går etter planen

Selve bygginga av akuttsjukehuset på Hjelset er forståelig nok en stor del av prosjektet. Men også mye annet inngår i ramma på 4,3 milliarder kr.

– Det er mange ulike entrepriser i prosjektet, og hver post må klare seg sjøl, sier Jensen. Hun lister opp det som er gjort, er under arbeid eller utlyses:

  • Riveanbudet del 1: Avsluttet med flyttinga av stabburet. Gjort på plan, under budsjett.

  • Infrastruktur del 1: Offentlig veg, vann og avløp fra brua til tomta. Ferdig i november. På plan, og på budsjett.

  • Prosjektkontoret: Innstilling til entreprenør foreligger. Bygget omarbeides og blir kontor for HMR når SNR er ferdig. Tilbud ligger på budsjett.

  • Sterilsentral: Anbud på utstyr til sterilsentralen i SNR – og Helgelandssykehuset – ble lagt ut på doffin.no mandag.

  • Distriktsmedisinsk senter (DMS) i Kristiansund: Tidspunkt for utlysning av anbud er usikkert. Deler av dagens sjukehus bygges om. – Lokalene må tømmes, brukerne og HMR må avgjøre tidspunkt, sier Jensen.

  • Medisinsk-teknisk utstyr: Flere ulike entrepriser lyses ut.

  • IKT: – Entreprisene innen IKT utgjør en betydelig del av ramma på 4,3 milliarder, sier Jensen.

  • Riving del 2: Når akuttsjukehuset er ferdig, lyses det ut entreprise på riving av paviljongene og kjøkkenet.

  • Infrastruktur del 2: Gjøres når SNR står ferdig og de siste bygga er revet. Omfatter parkeringsareal, plener osv.

Hemmelige summer

– Selve byggingen av akuttsjukehuset er nok den største delen av ramma. Men andre deler av prosjektet er også store, sier prosjektdirektøren.

– Hvor stor andel av 4,3 mrd. utgjør selve bygginga?

– Det kan jeg ikke opplyse om siden det er konkurransefølsom informasjon.

Er i gang med å kna

Etter nyheten om strandete forhandlinger mandag, gikk Jensen og kollegene tirsdag i gang med arbeidet for å bearbeide konkurransekravene så det blir mulig å få tilbud innenfor ramma. – Vi har sittet i møter i dag, og tar nå enda en runde. Vi har dialog med kolleger ellers i landet for å se hva vi kan gjøre. Dette er ferskvare.

– Ja, for prisene stiger jo ytterligere på ett år?

– Det blir prisstigning, men den blir minimal, mener hun.

– Når andre anbud i prosjektet så langt er på eller under budsjett – er det markedet her som nå er presset, så prisene skyter i været?

– Det er vanskelig å si. Dette har vært mekanismer som vi ikke har skjønt, sier Jensen.

– Hva føler du dagen derpå?

– Som jeg sa i går: Vi i byggebransjen er rolig på dette, det er en type situasjon vi er vant til å forholde oss til. St. Olavs og sjukehuset i Tromsø opplevde det samme, nylig også to sjukehusprosjekt i Sverige. Samtidig forstår jeg godt at innbyggerne er skuffet. Nå må vi lære av det som er gjort, brette opp ermene og gyve løs videre.

Onsdag legger Espen Remme fram for styret i Helse Møre og Romsdal saka om utsettelse av konkurransen.