MOLDE: - Det som er viktig for oss nå, er at man er klokkeklar på at dette prosjektet skal gjennomføres. Slik at det ikke gis rom for noen form for omkamp eller skapes utrygghet rundt hva prosjektet er og hva som skal bygges, sier Dahl, som også er styreleder i Romsdal regionråd, til Rbnett.

- Det er viktig at Helse Møre og Romsdal og regjeringen gir oss en forsikring om at prosjektet skal gjennomføres. Det har jeg fått fra helseminister Bent Høie da han ringte meg om saka. Han var godt informert om saka da han ringte meg.

- Skuffet

Helse Møre og Romsdal kunngjorde mandag at adm.dir. Espen Remme vil anbefale å avlyse anbudskonkurransen om bygging av det nye sjukehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset. Dersom styret i Helse Møre og Romsdal vedtar å avlyse konkurransen blir byggestart utsatt rundt ett år.

- Jeg liker det svært dårlig. Regjeringen har vært klar på ambisjonen om byggestart i 2018 og sjukehuset var med på statsbudsjettet for 2018. Det er viktig for oss å få byggestart så raskt som mulig og får den avklaringen det gir. Denne mellomperioden mellom vedtak og byggestart er en krevende periode for fagmiljøene i Molde og Kristiansund. Egentlig hele Møre og Romsdal, sier Molde-ordføreren.

- Samtidig har jeg respekt for at når tilbudene overskrider den økonomiske rammen som er satt, i så stor grad, er det nødvendig å ta en fot i bakken, avslutte denne konkurransen formelt og kanskje se på valg av entreprisemodell.

- Lav kapasitet?

Årsaken til at Helse Møre og Romsdal ønsker å avlyse konkurransen er størrelsen på tilbudene som er kommet inn. To entreprenører leverte tilbud 11. mai, begge til en pris som er langt over det Helse MR forventet. Foretaket ønsker ikke å opplyse kostnaden på de to tilbudene som kom inn i mai, men det nye sjukehuset har vært delt opp i flere entrepriser som tilsammen har en ramme på 4,3 milliarder kroner.

- Det var bare to aktører som formelt ble med i konkurransen, begge med tilbud som ligger betydelig over den rammen som er satt. Rammen er beregnet ut i fra tilsvarende prosjekt de siste åra, så en kan stille spørsmål ved om det er lav kapasitet i entreprenørmarkedet. Vi har sett det på liknende prosjekt i fylket. Blant annet på Idrettens Hus hvor bare én entreprenør leverte tilbud, sier Torgeir Dahl.

- Tror du Helse MR får tilbud til lavere pris om ett år?

- Det tørr jeg ikke å spekulere rundt.