Helle Jensen er prosjektdirektør for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) i Sykehusbygg, og leder det praktiske arbeidet med å få bygget nytt sjukehus på Hjelset. SNR kan nå bli utsatt i ett år, fordi pristilbudene sprenger de vedtatte rammene.

- Hvordan kunne beregningene av kostnaden for sjukehusbyggene bli så feil?

- Vi har brukt de vanlige måtene å regne på som også er blitt brukt ved andre tilsvarende prosjekt rundt i landet. Noen ganger treffer de godt, andre ganger ikke. Prisene er ulike i ulike deler av landet, og her traff ikke beregningene, sier Jensen.

Ingen dramatikk

Hun viser til at St. Olavs ble utsatt i to år, og Universitetssykehuset i Tromsø i ett år.

- Så for oss i Sykehusbygg er det ingen dramatikk i dette. Det er positivt at dette skjer nå, før vi starter, og ikke midt i byggingen. Gjennom forhandlingene med tilbyderne får vi se hva som koster og hva vi kan gjøre for å redusere kostnader, ser Jensen.

- Samtidig forstår jeg at en utsettelse av nytt sjukehus oppleves dramatisk for innbyggerne, dere som skal bruke helsetjenestene. Det er veldig leit.

- Dette er fra før et prosjekt som er krympet og strammet i mange runder, for å få ned kostnadene. Hva skal dere nå gå løs på for å kutte kostnadene enda mer?

- Vi er fortsatt i konkurranse, så det kan jeg ikke si noe konkret om. Men vi ser allerede et stort potensial og muligheter for å få ned kostnadene for SNR. Vi skal jobbe med dette nå framover. Til høsten kan vi si noe nærmere om det, sier Jensen.

- Men areal og funksjoner står ved lag?

- Ja, areal og funksjoner blir som planlagt.

Jensen understreker at tilbyderne - Skanska AS og BetonmastHæhre AS - har gjort en svært god jobb.

- De har gjort en fantastisk innsats i sine tilbud. Det er utrolig synd at vi ikke kom i mål.