De siste ukene har forhandlerne fra prosjektorganisasjonen Sykehusbygg HF og fra de to store entreprenørene Skanska og BetonmastHæhre prøvd å kna kostnaden for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. I forrige uke meldte helseforetakets planleggere og direktør Espen Remme pass. Kostnaden for å bygge nysjukehuset sprengte den økonomiske rammen Helse Møre og Romsdal har til rådighet: 4,339 milliarder kroner.

Det er denne summen prosjektstyret, som ledes av Olaf Melbø, har fullmakt til å bygge for. Ettersom prisforhandlingene med entreprenørene holdes bak lukkede dører, vil ingen bekrefte hvor mye tilbudene for å bygge SNR lød på, men jeg har hørt folk nevne beløp på rundt én milliard kroner dyrere enn summen man har til rådighet.

Mandag formiddag ble avgjørelsen kjent: Sjukehusprosjektet tar en fot i bakken, anbudskonkurransen avbrytes og man trenger tid til å områ seg for hva man skal gjøre videre. Direktør Remme understreket alvoret med økonomien, og vil ha trygg styring over pengebruken. Direktør Remme og Helse Nordmøre og Romsdal er byggherre for nysjukehuset. Det var en tung beskjed de måtte fortelle pressen: De håper at ny anbudsrunde ikke skal forsinke nysjukehuset. Men alle forstår at når anbudsopplegget skal gjennomgås på nytt og munne ut i nye anbudskonkurranser, går dagene og månedene. Ett års forsinkelse kan bli resultatet.

Den som har fulgt uendelighets-historien bak Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, blir ikke lenger overrasket over noe. Prosjektorganisasjonen på Hjelset har hele tida vært bunn solid og holdt framdriften. Men et så kraftig hopp i byggeprisen, må føre til spørsmålet: Hva gikk feil?

Ikke betongbyggene

Etter det vi forstår var det ikke prisen på å bygge selve sjukehusrommene i betong som føk til værs. Forklaringen finnes først og fremst i all teknikken inne i bygget. Lufttilførsel og ventilasjon, røropplegg, elektriske installasjoner.

Spørsmål 1: Har planleggerne feilvurdert markedet? Har Helse Nordmøre og Romsdal sett for seg et annet prisleie blant entreprenørene enn det som viser seg i praksis? Har de store, landsdekkende entreprenørene så mange jobber i sikte at de tar ekstra høyde for risiko og legger inn ekstra marginer når de regner tilbud på nye oppdrag som nysjukehuset? Kort sagt: Undervurderer hele Helse-Norge prisnivået i bygg- og anleggsbransjen?

Spørsmål 2: Valg av løsninger. Entreprenørene skal ha ønsket å benytte byggeløsninger hentet fra andre norske sjukehus. Er disse løsningene fordyrende? Er parkeringshus nødvendig? Er fasaden for eksklusiv? Eller er det tekniske løsninger innvendig som er for komplisert?

Spørsmål 3: Valgte man riktig entrepriseløsning ved å lyse ut anbudet som totalentreprise, der den som fikk oppdraget, står ansvarlig for alt fra A til Å? Vil det være penger å spare på å dele opp entreprisen i mindre deler, og dermed håpe på at flere melder seg til jobben?

Mange sprekk-eksempler

Nå er det forresten ikke noen nyhet at store offentlige investeringsprosjekt blir dyrere enn først antatt. Stortingsgarasjen er skrekkeksempel, men vi husker Deichmanske Bibliotek i Oslo som sprakk med en halv milliard kroner, fregattene som skulle kostet 1,5 milliarder, men der regninga endte på fem milliarder. Operaen i Oslo ble 500 prosent dyrere enn først antatt, Bjørvika-prosjektet i Oslo likedan.

Hva skjer nå? Sjukehuset Nordmøre og Romsdal er vedtatt bygget innafor et styringsmål på 4,1 milliarder kroner (2016-verdi). Helse Møre og Romsdal har fått 4,339 milliarder kroner å holde seg til, og Helse Midt-Norge som har søkt om finansiering av sjukehuset, har ei øvre ramme på 4,542 milliarder kroner.

Når anbudskonkurransen viser at beløpene ikke strekker til, må Helse Midt-Norges styre på banen. Trolig må de bestemme seg i løpet av september hvordan de vil kjøre saka videre.

For pasientene i Nordmøre og Romsdal er det trasig å få ytterligere ett års utsettelse med nytt sjukehus. De fleste skjønner at utsettelsen betyr ny oppblomstring av motkreftene. Ålesund kommer til å kjøre «repeat» på det de kaller luftslottet SNR. Andre miljøer vil sikkert argumentere for å bruke sjukehusbygg som allerede eksisterer.

Julegave i 2022?

For Helse Møre og Romsdal er det én ting som gjelder: Holde stø kurs for å få bygget Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, nytt sjukehus på Hjelset og distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. Hver måned, når regnskapstallene i helseforetaket offentliggjøres, kommer påminnelsen om at SNR må bygges fortest mulig.

Prissjokket på SNR har også nådd Oslo. Helseminister Bent Høie følger SNR-framdriften fra måned til måned. Jeg tipper helseministeren vil be Helse Midt-Norge lyse ut nytt anbud for å sjekke ut om prisnivået på denne typen sjukehusbygg er korrekt eller ikke. Kanskje må noen ting forenkles på SNR, men det er fullt mulig å kurere sjokket over byggekostnaden. Pasientene har lov å håpe at de kan flytte inn i nytt sjukehus til jul i 2022. Da har det gått 11 år siden det ble besluttet å bygge fellessjukehus.