Fra januar til utgangen av april var det 84.669 reisende på strekninga mellom Molde og Elnesvågen med videre forbindelse til ytre Fræna. Bare på rute 352 mellom Elnesvågen og Molde var 52.380 reisende.

– Særdeles hyggelige tall. En økning på 20 prosent sammenliknet med 2017, sier rådgiver Christoffer Fatland Lie i samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Hyppigere

Fylkeskommunen overtok ansvaret for rutetilbudet i Fræna fra 1. januar 2017. Gjennom sitt kollektivtilbud FRAM har fylkeskommunen satset spesielt på pendlere og faste brukere å få opp passasjertallet på denne strekninga.

– Vi har satt opp hyppigere avganger og vi har satt ned prisen. Og vi har satset spesielt på dette området fordi det er mye pendling her, og mange potensielle bussbrukere. Vi har blant annet prøvd å gjøre det lettere for dem som bor i ytre Fræna og bruker bil inn til Elnesvågen og buss videre til Molde, sier Fatland Lie, som skryter av samarbeidet fylkeskommunen har med operatøren Boreal Buss AS.

– Hva har dere gjort med billettprisen?

– Vi har gjort det gunstig for de faste som reiser kollektivt, og omtrent halvert prisen. Med periodebilletten kan man nå reise uavgrenset på strekninga i 30 dager, for 700 kroner for voksne og 300 kroner for barn.

Flere pensjonister

Nå har bussene avgang hver halvtime på dagtid, og det er satt opp flere kveldsavganger på lørdager og tidligere søndagsruter. Det er gjort fordi mange har etterspurt et tilbud på disse tidene. Fra 1. mai er også morgenrutene mer tilpasset de som begynner tidlig på jobb. Også det etter innspill fra reisende som må rekke arbeidsstart klokken sju.

– Hvem er det nå som har begynt å bruke bussen mer?

– Det er mye ungdom som tradisjonelt har brukt mye buss, men nå ser vi at det også er flere pensjonister og arbeidspendlere.

Fylkeskommunen har også satset på å gjøre det enklere å finne fram i rutetilbudet.

– Det kom en ny app som samlet både reiseplanleggeren med rutetidene og alle billettene, altså at man kan søke opp ruta og kjøpe billett i samme app. Vi er en av de få som har fått til det. Og det er kommet en enda bedre reiseplanlegger. Det har nok også hatt effekt, mener Fatland Lie.

Også på rute 531 Molde-Jendem- Nye Malmeskiftet er det en økning i passasjertallet. 10 prosent økning sammenliknet med i fjoråret.

Fornøyd ordfører

Ordfører Tove Henøen (Sp) i Fræna er svært fornøyd med at bussbruken øker.

– Det er kjempeflott. Det er en ordentlig gladsak. Og så er vi i dialog for å få til et enda bedre tilbud i forhold til ytre og indre deler av kommunen. Nå er det kjempebra mellom Elnesvågen og Molde. Men litt bedre sammenkopling med resten av kommunen trenger vi, sier Henøen.

Henøen tror hyppigere avganger er viktigste årsak til at flere tar buss.

– Gode rutetilbud er nok hovedårsaken. Men jeg tror også det er flere som tenker miljø nå, og derfor velger å reise kollektivt når de kan, sier Henøen.