MOLDE: Været er perfekt, nesten ikke en sky på himmelen. Svak vind fra nordvest er heller ingen utfordring. Vi er på Årø, der Føniks Fallskjermklubb er i full aktivitet. Lørdag er det lagt opp til åtte tandemhopp, søndag skal sju nybegynnere ta sitt første hopp aleine. De brukte lørdagen til kursing med Tore Austad.

Ute har Rebekka Helgestad fra Måløy fått på seg utstyret hun skal bruke under hoppet. Hun har store forventninger og føler seg i trygge hender med Freddie Johansen som ledsager. Han har solid erfaring både som fallskjermhopper, ledsager og basehopper.

Sikkerheten på topp

Tresfjordingen Lars Kjersem bak spakene har også lang erfaring med småfly. I hangaren blir flyet, en eldre Cessna 182, gått nøye gjennom før start. Alt virker som det skal, det er bare å vente på signal til å ta av.

– Dette er et svært driftssikkert og velprøvet fly, sier Lars Kjersem. Han har drevet med denne hobbyen siden 1990, både som hopper og pilot. Til daglig sitter han bak rattet i en tankbil som frakter flybensin til Kvernberget og Årø.

Stiger til 10.000 fot

Flyet tar av mot vinden, i løpet av kort tid er det bare en liten prikk høgt der opp. Flyet stiger til 10000 fot før døra åpnes og hopperne slipper ut.

Først går det i fritt fall i 200 kilometer i timen før fallskjermen foldes ut og man kan styre mot målet. Denne gangen var også fotograf Magnus Storsæter fra Kristiansund med, alle tre landet på jordet uten vansker.

GRUNDIG SJEKK: Pilot Lars Kjersem sjekker drivstoffet før takeoff Foto: Olav Skjegstad

Entusiastisk

– Dette var helt fantastisk, en utrolig opplevelse, roper Rebekka etter landing.

– Du var flink, er attesten fra Freddie mens han pakker sammen fallskjermen og gjør seg klar til nye hopp. Nede på flystripa går Lars inn for landing, klar for de neste som skal hoppe; et par fra Ålesund.

– Føniks Fallskjermklubb er en fantastisk klubb. Det er veldig trivelig å komme hit, sier Freddie Johansen, som tok turen fra Kristiansand.

STOR OPPLEVELSE: For Rebekka Helgestad ble dette en stor opplevelse, hun får skryt av Freddie Johansen.

Økonomi

Et tandemhopp koster 5000 kroner. Det er det absolutt verdt, mente de vi snakket med. For det er betydelige driftsutgifter, sjøl på et lite fly som veier et par hundre kilo.

– Vi regner med driftsutgifter på 3000 kroner timen. Halvparten av dette er utgifter til bensin. Vi bruker 100 høgoktan flybensin, tanken tar 84 gallon, forklarer Lars Kjersem.

Flyet står i hangar på Årø. Lørdag er beste dagen for hopping, da er det få rutefly som lander og tar av.

– Det er strenge restriksjoner, vi må hele tida vike for annen flytrafikk. Søndag er det litt mer pakka enn lørdag, sier Lars Kjersem.

Flyet er eid av klubben og noen av medlemmene. Den har 60 aktive i alderen fra 16 til 60 år.

– For dem som er under 18 år, må vi ha samtykke fra foresatte før de kan hoppe. Ellers stilles det spesielle krav til folk med høg alder for å få hoppe, men det er ingen aldersgrense oppad. Vekt er også noe man må vurdere, det blir fort trangt dersom man er kraftig overvektig. sier Finn Arne Stavik, styreleder i fallskjermklubben.

Det blir lagt stor vekt på sikkerhet

– Vi har ikke hatt en eneste beinbrudd alle disse åra, bare noen overtråkk, sier Finn Arne Stavik.

Alt klar til å ta av, det er trangt i det lille flyet. Foto: Olav Skjegstad
Luftig: Flyet stiger til 10.000 fot før det hoppes. Foto: Olav Skjegstad