Daglig leder Randi Hollingen i Notar i Molde, som også er styreleder i Møre og Romsdal Eiendomsmeglerforening og nyvalgt nestleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, sier en nå er inne i toppsesongen for boligsalg,

Usolgte prosjektleiligheter

– Det er nå siste innspurt med nye boliger ut i markedet før sommerferien tar til. Det er derfor rekordmange boliger for salg i Molde-markedet. At det er "all-time high" antall boliger for salg i Molde, skyldes i tillegg at det er mange usolgte prosjektleiligheter i markedet. Av de 314 boligene som ligger til salgs på finn.no, er hele 70 prosent leiligheter – og over halvparten av disse er nybygg, sier Randi Hollingen.

– Hva er ditt inntrykk når det gjelder prisutviklinga i Molde?

– Statistikk fra første kvartal i år, forteller at prisene gikk ned 1,9 prosent de siste 12 måneder. De siste tallene fra mai viser en positiv tendens, med en prisvekst i vår region på ca. 1,2 prosent. Jeg har tro på at boligmarkedet i vårt område vil holde seg stabilt framover, med flat eller lav prisstigning. Arbeidsmarkedet er et viktig parameter i boligmarkedet, og ikke minst tilflytting. Arbeidsmarkedet er i bedring, men vi trenger flere folk hit for å få opp etterspørselen på alle boligene som ligger ute for salg, sier Randi Hollingen.

Bygd mye

Hun peker på at det har vært bygd mye i fylket de siste åra.

– Både i Molde og i Ålesund er det tilnærmet like mange bruktboliger som nye/prosjekterte boliger ute for salg. Kristiansund har en annen situasjon, hvor ca. 75 prosent av hele 400 boliger i markedet er bruktboliger, sier Randi Hollingen.

– Hva har antall boliger for salg i Molde normalt ligget på?

– Det har ligget på ca. 220–240 boliger de senere år.

– Hva er gjennomsnittlig salgstid for en bolig nå – og hvordan har den utviklet seg?

– Det tar nå kortest tid å selge en enebolig, og lengst tid å selge en leilighet. Gjennomsnittlig omsetningstid den siste måneden i Molde er ca. 78 dager. Den var gjennomsnittlig 80 dager i hele første kvartal. Så den har ikke gått mye ned, selv om det er høysesong for salg av boliger. Gjennomsnittlig omsetningstid for hele landet var i mai 41 dager. Dette er ikke noe nytt. Vi har i mange år hatt dobbelt så lang omsetningstid som resten av landet.

– Hvilke boligtyper er det lettest og tyngst å selge?

– Nå er det stor etterspørsel etter eneboliger i Molde, og det har vært flere salg i vår med budrunder som har gitt salg langt over prisantydning. Leiligheter er det mange av i markedet nå, både brukte og nye. Det er derfor ubalanse her mellom etterspørsel og tilbud, noe som har gitt en liten nedgang i prisene sammenliknet med samme tid i fjor, sier Randi Hollingen.

Nestleder på landsplan

Randi Hollingen rykket nylig opp til nestleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Hun ble valgt på NEFs landsmøte i Bergen i mai.

– Jeg har vært styremedlem i fire år, og er klar til å ta et ytterligere ansvar som nestleder. NEF er en viktig aktør i boligmarkedet og jobber for å sikre gode rammevilkår for alle eiendomstransaksjoner. Vi jobber kontinuerlig for god forbrukerpolitikk og gode vilkår for en trygg bolighandel, sier Randi Hollingen.

Peder Normann Raknes fra Molde var for en del år siden styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund.