Det var i juni 2013 at Molde Utleieboliger KF vedtok kjøpet av Fabrikkvegen 4-6-8, de gamle studentboligene som ligger øst for Moldeelva.

Anskaffelsen inkl. avgifter var på 25,6 mill. kr, og kommunen overtok bygningen fra Studentsamskipnaden høsten 2014.

– Dette kjøpet lå ikke inne i strategien for 2013, men det var nå eiendommene var til salgs. Da måtte vi slå til, sa den gang nyansatt daglig leder i Molde Eiendom KF, Åsmund Vestad, til Romsdals Budstikke.

Rådmann vil gi siste sjanse

Denne uka la imidlertid rådmannen fram et forslag til plan- og utviklingsutvalget om å kvitte seg med bygningene.

Det bygger på et vedtak i styret i Molde Eiendom KF den 29. mai 2018, som anbefaler at byggene bør selges (se egen sak).

Rådmannen beskriver vurderingene som grundig, men legger til et punkt to: Byggene skal ikke selges før de har fått en «siste sjanse».

Det skal derfor gjøres en vurdering av om bygningsmassen elle tomta kan være egnet til andre kommunale formål, skriver rådmann Arne Sverre Dahl, og nevner tiltak som foreslås i ny helse- og omsorgsplan som eksempler.

Har kun brukt ett bygg

Bygningsmassen i Fabrikkvegen er i dag lite egnet som boliger, og kun ett av tre bygg har vært i bruk siden kjøpet i 2013.

Det har vært brukt til et bemannet bofellesskap for enslige mindreårige flyktninger og siden hybler for enslige flyktninger.

Utleien skal avvikles, uavhengig av utfallet i saka om bygningsmassen, da kommunen erfarer at driften ikke fungerer som ønsket, heter det.

Hastet med bud

Det var daværende daglig leder for Molde Utleieboliger KF, Torstein Fuglseth, som i 2013 laget en skisse for hvordan bygningene kunne utvikles, beskriver Molde Eiendom i saka.

«Nye» Molde Eiendom KF oppsto dette året, da Molde Utleieboliger KF og Molde Eiendom KF ble slått sammen.

Bakteppet for Fuglseths iver var at Molde kommune vurderte å øke bosettingsantallet for flyktninger, som ville sette Molde Utleieboliger KF i en vanskelig situasjon, siden kommunen ikke hadde noen egne prosjekt med mange små sentrumsnære leiligheter.

I juni kom det signal om at en annen aktør ville legge inn bud, og kommunen hev seg rundt.

Anslo 60–70 boliger

Aktuelle leietakere var i 2013 sagt å være flyktninger, bemannete bofellesskap for eldre, personer som har slitt med rus- og psykiatrirelaterte problem, tilpassete leiligheter for funksjonshemmete eller andre i en situasjon der de ikke får skaffet egnet bolig sjøl.

Fuglseth anslo at man ved en samlet investering på 110 mill. kr inklusive anskaffelse, kunne bygge om til 60–70 små leiligheter i bygningene som opprinnelig huset hele 122 hybler.

Ønsker ikke «ghetto»

Siden har det vært utredet flere alternativ.

I mai 2017 omtalte kommunalsjef Eirik Heggemsnes planer om 25 nye omsorgsboliger og 15 kommunale utleieboliger, i alt 40 boliger, på et møte med byggenæringen hos Molde Næringsforum.

Finansiering fra Husbanken har vært sentralt i forslagene, men de har uttrykt skepsis til å støtte et prosjekt med for mange boliger for vanskeligstilte på ett sted.

Molde Eiendom KF skriver sjøl i saka at de under ingen omstendighet ønsker å utvikle en «ghetto» midt i byen.

Ville trekke inn Mobo

Plan- og utvikling gikk enstemmig inn for rådmannens forslag, bortsett fra SV, som ville undersøke om tomta kan reguleres til boliger for ungdom.

– Vurderingen må se på om kommunen sjøl kan bygge, eller i samarbeid med private utbyggere, samt boligsamvirket Mobo, foreslo Kristin Mandt Heim (SV), men fikk ikke støtte.

Saka skal seinere opp i formannskap og kommunestyre.

Mona Sørensen viser til at det har framkommet at man kan risikeres en samlet prosjektkostnad opp mot 140 mill. kroner, skal bygget tilpasses dagens tekniske standard. Foto: ERIK BIRKELAND