MIDSUND: – Bakgrunnen for oppbemanninga er at vi har hatt et veldig stort ordreinntak. Ordreinntaket er omtrent dobbelt så stort som budsjettert, sier adm. direktør Jan Emblemsvåg ved Midsund Bruk.

Avanserte trykktanker

Midsund Bruk har spesialisert seg på avanserte trykktanker og separasjonsanlegg for olje- og gassindustrien. Midsund Bruk eies nå av den amerikanske oljesørvisgiganten National Oilwell Varco (NOV). Midsund Bruk tilhører en annen del av NOV-konsernet enn virksomheten i Molde gjør.

Midsund Bruk ble kraftig rammet av oljenedturen. Bedriften har nå ca. 50 ansatte. Det er drøyt halvparten av antallet Midsund Bruk hadde på topp under oljeboomen.

Men nå peker pilene oppover igjen.

– Vi bemanner nå opp så mye vi kan. Det må selvsagt være riktige folk med riktig kompetanse, sier Jan Emblemsvåg, som forteller at de er ute etter folk over hele spekteret. Det gjelder stillinger i administrasjonen, prosjektledere, formenn og sveise- og platearbeidere.

– Vi er ute etter folk over hele fjøla. Det store antallet er platearbeidere og sveisere, sier Midsund Bruk-sjefen, som ser lyst på utsiktene framover.

Han forteller at de har en del gode søkere på en del av stillingskategoriene som er lyst ut, mens de sliter på andre.

– Jeg tviler på at vi får tak i alle 25. Greier vi å få tak i 15 som er godt fagkvalifisert, er jeg godt fornøyd. Da må vi leie inn resten, sier Jan Emblemsvåg.

Han legger til at Stortingets vedtak nylig om bemanningsbyråer, som gjør det vanskeligere å være innleiefirma, etter hvert kan gi Midsund Bruk store problemer.

– Jeg er redd for at de nye reglene i verste fall kan gå på bekostning av hva vi kan ta på oss av jobber framover, sier Jan Emblemsvåg.

Beskjeftigelse langt inn i 2019

Han framholder at de nå merker oljeoppturen for fullt.

– Vi har nå veldig god belastning til et godt stykke inn i 2019. Kundene har plutselig fått veldig dårlig tid, sier Jan Emblemsvåg.

Det er fortsatt avanserte trykktanker og separasjonsanlegg som fyller ordreboka.

Nye marked

Da Jan Emblemsvåg tidligere i år tiltrådte som adm. direktør ved Midsund Bruk, signaliserte han at bedriften vil gå inn på nye marked.

– Midsund Bruk må få flere bein å stå på, og konkurrere inn i andre marked enn bare olje og gass, sa han.

– Har dere kapasitet til å gå inn på nye marked med de ordrene dere nå har inne på trykktanker og separasjonsanlegg?

– Nei, når vi skal inn på nye marked må vi jobbe litt med å frigjøre kapasitet, sier Jan Emblemsvåg.

Midsund Bruk hadde i mai en åpen dag der de demonstrerte prototypen av et helt nytt produkt, en såkalt pig launcher. Det er et verktøy for å rense borestrengen fra bunnen og opp til plattformen. Den er designet av NOV i Oslo og bygd ved Midsund Bruk. Midsund Bruk bygger selve pig launcheren, men stålstrukturen, ramma og alt rundt – og og setter det sammen med selve pig launcheren.

– Der har før vært vanlig å sende opp en og en pig. Med den nye løsninga til NOV, kan en magasinere opp fem stykker. Det gir store besparelser for oljeselskapene. Demonstrasjonen ble en kjempesuksess. Kundene var svært positive. Det ligger absolutt en framtid i store stålstrukturer for oss, sier Jan Emblemsvåg.

Jan Emblemsvåg i Midsund Bruk AS. Foto: Staale Wattø