Molde: Denne uka har klubben besøk av Tom Morten Svendsen og hatt to beinharde treningsøkter daglig. Svendsen er fysisk trener for alle håndball-landslag på jentesida, og jobber i tillegg tett med MHK Elite.

Torsdag var laget samlet til formiddagsøkt på treningssenteret på Moldehallen. Sammenliknet med samme tid i fjor, har spillerne tatt store steg, ifølge Svendsen.

– Det er unge jenter med stor framgang. Det er morsomt å se utviklingen til spillerne. De utenlandske har ikke vært vant til slike treningsmengder og denne type trening. Nå ser man at de har fått bra med muskler. Det er stor forskjell bare på et år, sier Svendsen som har vært fysisk trener i MHK de siste par åra.

– Ragnhild (Valle Dahl) er kanskje det mest ekstreme tilfellet. Hun er blant de råeste og sterkeste i sin årsklasse her i landet. Hun imponerer veldig.

Funksjonell trening

Etter sesongslutt i eliteserien, der nyopprykkede MHK endte på niendeplass, fikk spillerne noen dager fri, men i de siste ukene har de gjennomført store mengder fysisk trening. Det har gitt resultater.

– Men det er én ting å ha framgang i styrkerommet. Målet er jo at de skal dra nytte av dette på håndballbanen og bli bedre spillere, ikke bare at de skal løfte tyngre vekter. Styrkeøvelsene må ha en funksjon i håndball også, sier Svendsen.

Han er selv bosatt på Østlandet, men besøker Molde og MHK omtrent en gang i måneden. Ellers følger han spillerne via e-post, Facebook og telefon.

– Jeg har blitt glad i gjengen. Det er morsomt å jobbe med dem. De sender meg videoer og spør om de gjør ting riktig, og jeg prøver å svare så raskt jeg kan, sier Svendsen som reiser sørover igjen fredag.

– Hvor mye trener spillerne i denne perioden?

– Det er jo mer enn når sesongen er i gang. Tradisjonen er at man trener mest mulig i denne perioden. Men det er viktig at man er nøye på at man har kvalitet på det man gjør.

Trening i ferien

Nå venter snart en ny friperiode før de møtes til fellestreninger 23. juli. Svendsen har gitt alle spillerne et sett treningsøvelser som skal fullføres i løpet av perioden.

– Mange reiser på ferie de neste ukene. Det er viktig å slappe av og lade batteriene, men de skal jo også trene. Da kan de planlegge treningen selv. Spillerne er som en elbil. Den går så og så langt, men etter å ha kjørt en viss strekning må den lades. Jeg legger vekt på selvstendighet, og at spillerne skal føle et ansvar for det de gjør. Jeg vil at de skal sette sammen treningsøkter på egen hånd, som gjør at man nettopp tar et slikt ansvar for egen kropp, sier Svendsen.

– Målet er at de skal smile, selv om de sliter og presser seg. Det skal være artig å trene, fortsetter han.

PS: MHKs nysignering Mille Heick Hundahl har trent med laget de siste dagene.

Ragnhild Valle Dahl (t.v.) blir trukket fram som en av spillerne som har imponert aller mest når det kommer til styrketrening. Her med målvakt Aud Ingrid Silseth. Foto: Per Tormod Nilsen
Brasilianske Mariane Fernandes passer på at landsvenninnen Dayane Pires da Rocha gjør øvelsene riktig. De kom til Molde i vinter og spilte andre halvdel av sesongen. Foto: Per Tormod Nilsen