Sola stråler ned på kunstgressbanen ved Sylte skole i Fræna, der en haug med barn fra Malmefjorden og bygdene rundt varmer opp til trening med sentring, ball-leik, finter og konkurranser.

Fersk rekrutteringsansvarlig

Leder Trond Erik Julseth i Malmefjorden Idrettslag forteller at rundt 150 av de drøyt 200 medlemmene mellom fem og 70 år er aktive utøvere. Dette er et tall de håper å øke framover. Malmefjorden er et vekstområde, med etablering av flere nye bedrifter de siste åra. Utbygging av boligfeltet Lauvåsen gir også signal om at flere unge vil etablere seg i området. – Det nye styret som ble valgt inn etter årsmøtet i februar har rekruttering som satsingsområde. Vi har fokus på å få flest mulig inn i klubben, sier Julseth.

– Hvordan skal dere gjøre det?

– Vi har fått på plass en rekrutteringsansvarlig som jobber ut mot blant annet barnehagene. Det er om å gjøre å starte så tidlig som mulig. Hos de yngste er ikke fotballen det viktigste. De har barnegymlek.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

REKRUTTERINGSHUNGRIGE: 4.-divisjonstrener Kim Holmen (t.v.) og leder Trond Erik Julseth i Malmefjorden IL. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Nye relasjoner

Siden innbyggertallet øker er det viktig å bidra til trivsel i nærmiljøet. Der kan fotballen spille en rolle, mener Julseth.

– Et idrettslag bidrar med mye! Vi skaper engasjement, entusiasme og positivitet. Fotballen er en arena der man kan skape nye relasjoner, vennskap og godt samhold, sier Julseth.

Samarbeid på tvers

For å kunne stille fullt lag har Malmefjorden IL og Elnesvågen og Omegn Idrettslag etablert samarbeidslaget EMIL: Elnesvågen og Malmefjorden Idrettslag. Der spiller jenter 7, 11, 13 og 16 år samt gutter 13 og 14 år.

– Dette er kjempepositivt. De møtes jo når de begynner på ungdomsskolen, sier Julseth. På seniornivå har Malmefjorden IL dame- og herrelag i sjuerfotball, i tillegg til at de har et nyopprykka lag i fjerdedivisjon, under ledelse av Kim Holmen. Dette er et samarbeidslag med Ekko Aureosen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

OPPVARMING: Jenter 7 viser stort engasjement under oppvarmingen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Knallstart

– Vi rykka opp i fjor, og har fått en knallstart på sesongen, sier Holmen, som er trener på andre året.

Han tror laget kan være med å bidra til rekrutteringa.

– Siden vi har rykket opp og gjør det ganske bra blir det jo en snakkis blant de yngre. Jo mer aktivitet i barnefotballen, jo bedre er det for voksenfotballen. Jeg er tilhenger av å bruke lokale spillere, sier Holmen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

VENNSKAP: Irene Vikene (6) og Eivind Sæbø (9) får nye venner gjennom fotballen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Dribling og vennskap

Eivind Sæbø (9) og Irene Vikene (6) bor på Moen og i Elnesvågen, og liker fotball veldig godt.

– Det er artig å stå i mål og drible. Fotballen har gjort at jeg har fått nye venner. For eksempel en som heter Sondre, sier Eivind.

– Jeg synes det er artig å ha ballen og skåre mål, sier Irene.

– Vinner dere kamper da?

– Noen ganger. Men vi tapte 14–1 mot Bryn. Jeg tror det er fordi de begynner på fotball når de er tre-fire år, sier Eivind.