MOLDE: Onsdag spilte Thor Monkvik en flott fanfare på luren sin i anledning Hva er viktig for deg?-dagen, som ble markert over hele landet 6. juni. 88-åringen har nylig kommet seg ovenpå etter en operasjon tidligere i vinter, og han er svært glad for at han endelig har kommet til hektene igjen.

– Jeg var sjuk i vinter og måtte opereres. Jeg lå på sjukehuset hele januar, og fryktet for livet mitt. Men jeg tenkte at jeg ikke var ferdig med livet ennå, sier Monkvik, og tilføyer:

– Heldigvis har jeg et brukbart humør. Det hjalp meg veldig.

Savna fredagsjobben

Monkvik sier at det er viktig for ham å holde seg i brukbar form, blant annet fordi han da kan bidra med høytlesning på Glomstua dagsenter, en frivillig jobb han har hatt i et par år.

– På grunn av at jeg ble sjuk måtte jeg ta en pause, og fikk ikke vært her på et halvt år. Jeg savna fredagsjobben min, og de savna visst meg også. Forrige fredag fikk jeg endelig begynne igjen, sier han.

Aktivitør Inger Karin Stranden på dagsenteret synes det er flott at Monkvik tar seg tid til å bidra med høytlesning.

– Det er veldig positivt at vi har frivillige som bidrar. Det gjør godt for brukerne av dagsenteret, sier Stranden.

Retningsendring i helsevesenet

Hva er viktig for deg?-dagen er en markering av en retningsendring i helsevesenet, forklarer Mette Roksvaag, ergoterapeut og fagkoordinator for hverdagsrehabiliteringsteamet i Molde.

– Det er Kommunenes Sentralforbund og Helsedirektoratet som har tatt initiativ til dagen.

Vi går fra å spørre «hva feiler det deg?» og «hva kan jeg hjelpe deg med?» til å spørre «hva er viktig for deg?». Det er i tråd med brukermedvirkning, og skal gi brukerne økt innflytelse på eget liv. Når man er avhengig av hjelp kan nok mange oppleve at de mister kontrollen. Da må det legges vekt på hva som er viktig for hver enkelt, sier Roksvaag.

Hverdagsaktivitet

Hverdagsrehabiliteringsteamet, hjemmetjenesten, dagsenteret og sjukeheimen på Glomstua markerte dagen med en aktivitetsdag. De hadde invitert eldre fra Moldes institusjoner, dagsenter og bofellesskap samt heimeboende, i tillegg til dagsenterbrukere fra Nesset og Midsund. I strålende solskinn fikk de eldre delta på sykkeltur, stafett, naturkviss, besøk i grillhytta, hesteskokasting og øvelser i trimgruppa «Sterk og stødig». En hel bråte ansatte samt 20 frivillige hjalp til på arrangementet.

– Vi ønsker å fremme betydningen av å være hverdagsaktiv. Friluftsrådet, Boots apotek, hjelpemiddelforvaltningen og brannvesenet er også til stede med stand, sier Roksvaag.

Deltakelse og medvirkning

Kjersti Bakken, fagsjef pleie og omsorg i Molde kommune, ønsket de mange frammøtte velkommen.

– Den nye helse- og omsorgsplanen «Mitt liv, mine valg, min tjeneste» henger godt sammen med denne dagen. Vi ønsker å sette fokus på deltakelse og medvirkning, sa Bakken.

Helsesjefen tråkket til

Trygve Arild Næss (66) har satt seg godt til rette i sykkelvogna, med helsesjef i Molde, Henning Fosse, bak sykkelstyret. Næss bor i bofellesskap og er glad i fart og moro, forteller han.

– Dette er en flott markering av Hva er viktig for deg?-dagen. Det finnes mange muligheter og tilbud til eldre. Her er det ivrige folk, sier Fosse.

– Hva er viktig for deg?

– Å få se de ressurssterke eldre, og ikke minst ansatte, i Molde, sier Fosse.