I likhet med flere andre partier velger Ap i Molde å dele nominasjonsprosessen ved å nominere partiets ordførerkandidat allerede nå – mens partiprogram og resten av listen blir klar ut på høsten en gang.

– Det er jo vedtatt å åpne for dette nå, og det kan virke som det er en trend i de politiske partiene at man gjør det på denne måten. For oss handler det om at vi allerede nå vil være tydelig på hvem som er toppkandidaten vår. Sidsel Rykhus har allerede en posisjon i det politiske miljøet, og er i dag varaordfører i Molde. Vi trenger ikke holde skjult at hun er vår fremste. I nominasjonskomiteen var dette enstemmig. Og det var heller ingen andre kandidater, sier Rolf-Inge Pedersen Hjelseth, leder i nominasjonskomiteen. Han understreker at det har vært viktig å finne det han betegner som en god og samlende kandidat.

– Vi valgte den beste kandidaten, sier han.

Og fortsetter:

– Rykhus har vært aktiv i lokal- og fylkespolitikken i en årrekke og har et stort nettverk, i tillegg har hun utøvd sitt verv som varaordfører i Molde på en fremragende måte. Hun har også en imponerende måte å skape nettverk på. Både i det politiske miljø, men også i samfunnet generelt, sier Pedersen Hjelseth.

– Hvorfor er det viktig?

– Fordi det er viktig å lytte til de som bor i kommunen vår, og i tillegg ha evnen til å omsette det til politikk. Det er viktig at velgerne faktisk har en mulighet til å påvirke. At det ikke bare er én som skal bestemme, men at man faktisk lytter til folk, sier Pedersen Hjelseth. Han mener også at vervet som varaordfører har preppet Rykhus til en eventuell ordførerjobb.

– Gjennom å være varaordfører har hun gått ordførerskolen, sier han.

– På tide med en kvinnelig ordfører i Molde kommune?

– Absolutt. Molde har jo hatt flere kvinnelige varaordførere gjennom årene. Nå er det tre kommuner som slår seg sammen, og vi ser nå at det kan være større mulighet for å få til det ved dette enn ved tidligere valg,  sier Pedersen-Hjelseth.

– Ap er i dag i posisjon i Molde – og samarbeider blant annet med Høyre. Blir det en sannsynlig konstellasjon også etter valget?

– Vi går til valg som et selvstendig parti, med vår egen kandidat, sier Pedersen Hjelseth.

Og dette sier Sidsel Rykhus sjøl om nominasjonen:

– Jeg ble kjempeglad for å bli spurt. Det er godt å vite at jeg fortsatt har tillit. Og nå også som ordførerkandidat. Spesielt gledelig er det at nominasjonen var enstemmig. Det betyr mye, for nå er det jo også to andre kommuner som er med, sier Rykhus.

– Hvordan skal en god ordfører være?

– En ordfører må være raus. Må være opptatt av å lytte – ikke bare snakke. Dette er noe jeg etter hvert har lært meg. Det, og at man må være litt rund i kantene. Man skal være ordfører for alle i kommunen – ikke bare for Arbeiderpartiet, sier Rykhus.

– Ap sitt samarbeid med Høyre i Molde – har det styrket eller svekket dere foran et nytt valg?

– Det er vanskelig å si, og det vil det nok være forskjellige meninger om. Men jeg tror vi er kommet langt bedre ut av samarbeidet enn det folk mente vi ville før vi startet. Vi har kommet styrket ut ved at vi har fått gjennom flere saker enn vi ville gjort om vi var i opposisjon, sier Rykhus.

– Hvilke saker er viktig for deg?

– Jeg vil trekke fram ungdom. Og særlig de som faller litt utenfor. De som kanskje ikke har det like greit som alle andre. Disse brenner jeg litt ekstra for. Men også for ungdom generelt. Å legge til rette for dem på en best mulig måte vil være viktig for meg, sier Rykhus.

Den endelige nominasjonen av ordførerkandidat blir gjort på medlemsmøte i Molde Arbeiderparti 12. juni.