Molde: Søndag ble Johan Bugge norgesmester i motbakkeløp. På mandag ble han innlagt på sjukehus etter å ha fått strøm gjennom kroppen. Bugge, som jobber som elektriker, skulle skifte en strømmåler da 230 volt gikk igjennom kroppen hans.

– Det var ikke godt, men jeg har heldigvis ikke fått varige mén. Men kroppen tåler små mengder med strøm, og hadde jeg blitt hengende fast, kunne det blitt veldig farlig. Kroppen tåler ikke mange minutt med så mye strøm. På rein refleks klarte jeg å trekke til meg hånda så å si med en gang, forteller Bugge til Romsdals Budstikke.

Han dro til sjukehuset med en gang, og måtte overnatte på overvåkingen.

– Det er rein rutine når man har fått strøm. Det mest kritiske er om man har fått indre skader. Men både hjerterytme og blodprøver er fine hos meg. Så jeg skal nok overleve dette.

Bugge er på jobb igjen onsdag, og starter opp igjen med treningen. I juli venter EM, men det var han ikke bekymret for.

– Helsa mi kommer først. Men heldigvis gikk det bra med meg. Dette får ikke noe å si for EM, forteller han.

– Fortsatt en veg å gå

Johan Bugge er på tur tilbake i den formen han var da han herjet med konkurrentene for tre år siden. Eidsvåg-gutten holdt nemlig bra fart da han i helga ble norgesmester i motbakkeløp i Treungen.

– Jeg har fortsatt en veg å gå før jeg er i samme form som jeg var da jeg ble europamester i 2015. Men med tanke på at dette var mitt aller første løp for sesongen, synes jeg det var en brukbar prestasjon. I år har jeg valgt å utsette sesongstarten for å spare beina mest mulig. I vinter ble det mest skitrening og jeg var ikke klar for å konkurrere da snøen forsvant. Jeg har valgt å prioritere trening for å være best mulig rustet til det som skjer framover.

27-åringen sikret seg sin fjerde NM-tittel da han var best av seniorene i det krevende og flotte Telemark-terrenget. Tre gull har det blitt i motbakkesammenheng. Norgesmester i terrengløp kan Bugge også skilte med. Han behersker alle underlag sjøl om det er i motbakker og terrenget det fungerer best for den lettbeinte elektrikeren som løper for Mosvik idrettslag. Det innebærer at han er klubbkamerat med selveste Petter Northug.

Northug lokket Bugge

Det var for øvrig verdens mestvinnende langrennsløper på herresida som fikk Bugge til å melde overgang fra Eidsvåg til Mosvik. Langrennsikonet ville ha med den nybakte norgesmesteren på sitt lag i St. Olavsloppet. Petter Northug fikk ønsket oppfylt. Planen var at Bugge skulle løpe for den nordtrønderske klubben i Holmenkollstafetten i mai. Småskader satte en stopper for det. Mosvik gjorde det likevel veldig bra ettersom det ble en flott femteplass i eliteklassen.

Bugge har to store mål denne sesongen. Det er å prestere i EM i fjelløp i Makedonia i juli og VM i motbakkeløp på høstparten. Størst forhåpninger har eidsvågingen til VM i motbakkeløp ettersom han er hakket bedre der enn i fjelløping. Det er en disiplin hvor det er løping både opp og ned. Norge har ikke brukt å sende utøvere tidligere til disse mesterskapene som er populære i Europa og for så vidt i andre verdensdeler.

Veldig høgt nivå i VM

– Det er betydelig vanskeligere å hevde seg i VM i motbakkeløp enn EM. Det handler først og fremst om at det er gode afrikanere og mange andre som holder et høgt nivå som deltar. Kombinasjonen av det og at jeg mangler litt på den formen jeg hadde for tre år siden, gjør det vanskelig å sette seg noe plasseringsmål. Hovedfokuset for meg blir å holde seg skadefri. I så fall tror jeg formen vil komme, sier han som viste glimt av gammel storhet i fjor høst.

– Hva har gjort at du har slitt med å gjenskape 2015-sesongen?

– Det handler først og fremst om skader. Motivasjonen fikk seg også en brist da jeg for to år siden var ute hele sesongen. Men jeg har lyst til å komme tilbake på det nivået jeg var og aller helst bli bedre. Det krever imidlertid at jeg får orden på beina, får kontinuitet i treningen og kommer i flytsonen igjen, sier Bugge.