Bygdaheim ble oppført i 1953 og erstattet gamle Nakkebygdas forsamlingshus fra 1907. Huset er blitt brukt i mange sammenhenger. På 70- og 80-tallet var dans på huset på lørdagskvelden en stor begivenhet for ungdommen. Og de nøyde seg ikke med platespiller, hit kom kjente artister som Unit Five, Terje Tysland og Åge Aleksandersen, i tillegg til lokale grupper som gjerne stilte opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULLE HUS: Publikum i Fiksdal er flinke til å møte opp på arrangement.

Alle gikk på dans

Petra Nakken husker godt dansetilstelningene på Bygdaheim. Som fersk konfirmant fikk man lov å gå på dans, det var stor stas. For ungdom i alderen 15 til 18 år var dette en attraktiv møteplass uten at det kostet all verden, i dag er det lite tilbud til denne aldersgruppa.

– På de best besøkte dansearrangementene kunne det komme opptil 600 mennesker fra begge sider av fjellet. Dette var svært populære tilstelninger til fram på 90-tallet, da det dabbet av, forteller Oddgeir Anundsen, som har et spesielt forhold til Bygdaheim. Det var her han og kona holdt bryllupsfest etter at de var blitt viet i kirka i Fiksdal. Bygdaheim er blitt brukt til alle mulige formål, selskap, bryllup, konfirmasjonsfest og bygdefester. Den årlige Fikstivalen med lokale artister og to utsolgte hus har også slått godt an.

Noe måtte gjøres

Men tidas tann tærte på huset, i 2012 var det så nedslitt at valget sto mellom riving eller rehabilitering.

Seks år, to millioner kroner og flere tusen dugnadstimer seinere er huset fullstendig restaurert, klart for nye 50 års bruk.

– Dette hadde vi aldri fått til dersom folk ikke stilte opp. Enkelte har vært ivrigere enn andre. Vi har også fått god hjelp fra kommunen med en million kroner, fylket har støttet oss med midler til scene og tilrettelegging for folk med handikap. Det meste er gjort, bare litt står igjen, sier Mareno Nakken til Romsdals Budstikke.

At folk stiller opp ser vi på det store antallet lag og foreninger i Fiksdal. Et nytt menighetshus er på plass, bygda har småbåthamn, fotballbane, mannskor, korps og flere foreninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULL AKTIVITET: Den nye kunstgrasbana ved Fiksdal skule blir flittig brukt.

Skole og butikk

Men noe av det viktigste for mange er at bygda har egen skole. Den er under press. Dersom planene om en ny stor ungdomsskole på Vestnes blir gjennomført og alle elevene på ungdomstrinnet skal gå der, blir det ledig plass på Tomrefjord skule for elevene fra Fiksdal og Rekdal. Men her er det ikke fattet noe endelig vedtak ennå, og barnetallet i Fiksdal holder seg bra. Bygda har også egen kommunal barnehage og butikk med post. Å beholde butikken er også viktig, da gjelder det å unngå lekkasje.

Pendlerbygda

Det Fiksdal mangler, er arbeidsplasser. Før var det stor aktivitet med både konfeksjon og møbelproduksjon. Nå er dette borte, tilbake står tomme lokaler. Løsningen for mange blir pendling. Noen kjører over fjellet til Sunnmøre, andre til Vestnes og Tomrefjord.

– Vegen over Nakkedalen til Vatne er veldig viktig, det er også hovedvegen sørover når vegen over Ørskogfjellet er stengt. Men vegen er svært humpete, og det kan gå hardt ut over hjullager og fjører på bilen, sier Jonny Frostad, som dagpendler til Vard Accomodation i Søvika. Petra Nakken pendler til jobb for Posten på Digerneset, Mareno Nakken jobber på Moa. Oddgeir Anundsen pendler til Skorgeneset.

– Det går fint å bo i Fiksdal og pendle. Både Ålesund og Molde er innen rekkevidde. Leilighet på Vestnes frister ikke. Skulle jeg flyttet et annet sted, må det bli som klimaflyktning, sier Oddgeir Anundsen.

Hans foreldre kom til Vestnes som innflyttere. Det var de ikke alene om. Hopehavet mellom fiksdalinger og sunnmøringer er omfattende og går begge veger. I det siste har det også kommet innflyttere fra Tyskland, Polen og Estland. Noen reiser også ut, de to fiksdalingene som har gjort seg mest bemerket ute i nyere tid er filmskaperen Unni Straume og fotballagent Jim Solbakken.

– Fiksdalingene vil mye. Det er ikke tilfeldig at tre av fem siste ordførerne i Vestnes er fiksdalinger, sier Oddgeir Anundsen

.

VAKKER BYGD: Fiksdal ligger vakkert til ved Romsdalsfjorden