Rådmann Toril Hovdenak opplyste på formannskapsmøtet i Rauma onsdag at Fylkesmannen har gitt tilbakemelding om at en avgjørelse om Vågstranda får forlate Rauma kommune og bli en del av Vestnes kommune, neppe kan ventes før nyttår.

– Det vi har fått opplyst fra Fylkesmannen, er at saka går til Kommunal- og regionaldepartementet ettersom Vestnes kommune og Rauma kommune har ulikt syn på grensejusteringen. Det vil i så fall innebære at en avgjørelse neppe kommer før i 2019, opplyste rådmann Toril Hovdenak.

Til formannskapet har rådmannen skrevet at det kan få konsekvenser for tjenestetilbudet på sørsida dersom Vågstranda bytter kommune til Vestnes.

Overrasket ordfører

Ordfører Lars Olav Hustad (H) ga uttrykk for at han var overrasket over at avgjørelsen for Vågstranda trekker ut i tid.

– Skulle det bli 2019 før vi vet om Vågstranda blir i Rauma eller går til Vestnes, vil ikke kommunestyret vite behovet for skoletilbud på sørsida, sa Hustad.

Ordføreren signaliserte at uklarheten rundt Vågstranda kan få konsekvenser for planene om ny skole i Måndalen.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) syntes det var en trasig situasjon for politikerne i Rauma å skulle behandle en sak der ei velforening i ei bygd i Rauma har søkt om å få bytte kommune.

– Det ligger nok også en frustrasjon bak søknaden om grensejustering for politikken som har vært ført rundt bordet her. Eller mer konkret: Politikken som har vært ført av flertallet i kommunestyret. Hele Rauma skal føle seg ivaretatt, og oppfattes som at kommunen styrker og støtter dem. Skulle Vågstranda få ja til å bytte kommune, er det ingen andre det vil gå verre ut over enn Måndalen. Jeg håper både Vågstranda og Hjelvik vil bli værende i Rauma, sier Kjølmoen.

Vil avslå

– Det er ikke å vente at folk ble forbanna da kommunen i full offentlighet snudde på femøringen og ikke ville støtte privatskole på Vågstranda, etter at kommunen tidligere hadde sagt at de ville støtte privat skole på Vågstranda. Da måndalingene begynte å bruse med fjøra og ville ha privat ungdomsskole i bygda, ble kommunen skremt. Jeg tror dette var en grunn til søknaden om grensejustering kom. Kanskje løsningen kunne vært at barneskolen for sørsida lå på Vågstranda. Da hadde man sluppet lekkasjen til Vestnes, sa Elinor Torsgård Solheim (Sp).

Holdningen blant politikerne i formannskapet i Rauma er at søknaden om grensejustering for Vågstranda må avslås.