Rauma kommune har doblet lånegjelda i løpet av få år. Rauma har nå dobbelt så mye i lån som gjennomsnittskommunen i landet.

– Kommunen balanserer på en knivs egg, med høy gjeld og nesten ikke penger på fond. Når drifta er effektiv, har vi lite å hente der. Taper kommunen rettssaka om erstatning for helsehus-anbudet, fyker vi rett inn på Robek-lista som ei kule, sier Per Vidar Kjølmoen til Romsdals Budstikke.

– Hvilke investeringer skulle ikke vært foretatt?

– Jeg vil bruke Jan P. Syses ord: Vi er imot summen av alle tiltakene vi er for. Fella vi i Rauma har gått i, er at summen av investeringer vi har gjort, viser seg å være urovekkende høy, sier Kjølmoen.

Må ta investeringspause

Rådmannen mener tida har kommet for å ta en fot i bakken, å konsolidere økonomien. Rådmannen foreslo for formannskapet at det ikke er penger til nye investeringstiltak som ikke allerede er lagt inn i økonomiplanen.

– I praksis betyr det at det ikke blir ny ungdomsskole i Måndalen. Den ligger ikke inne i økonomiplanen. Det bekymrer meg, sier Kjølmoen.

– Nødvendig opprustning

Ordfører Lars Olav Hustad er ikke enig i at Rauma har investert over evne.

– Kommunestyret har tatt helt nødvendige grep for å ruste oss for framtida. Skoler, helse- og omsorg og sentrumsopprustning. Det er merkelig at det kommer kritikk over investeringene fra Arbeiderpartiet. Ap har vært med og vedta investeringene, sier Hustad.

Arne Steffen Lillehagen (V) sier det ikke er overraskende at kommunens lånegjeld har økt.

– Dette har vært en villet utvikling i Rauma. I mange år skjedde her ingen ting. Så ble det tatt grep. En del av prisen vi betaler, skyldes at kommunestyret har ambisjoner om at det skal skje utvikling i Rauma, sier Lillehagen.

– Er det risiko for at Rauma havner på Robek-lista og ikke vil ha råderett over investeringer?

– Hvis dem som er urolig for det, viser til rettssaka rundt helsehuset, forholder jeg meg til at det i den saka ikke foreligger noen rettskraftig dom. Det er det jeg vil si om den saka, sier ordfører Hustad.

– Ser du at det er rom for å bygge ny ungdomsskole i Måndalen neste år?

– Kommunestyret har satt av ei ramme i økonomiplanen til å bygge ny barnehage og skole i Måndalen Ut fra det som ligger i ramma, er der penger. Men så har vi en usikkerhet knyttet til grensejusteringen for Vågstranda, og hva den saka kan gjøre med elevgrunnlaget på sørsida, sier Lars Olav Hustad.