Det sier Rolf-Ørjan Høgset i miljøorganisasjonen In the same boat. I 15 måneder har han vært til sjøs langs norskekysten, og til tross for storslått natur har ikke alt vært like gledelig.

– De verste strendene med tanke på plastforsøpling er de hvor det aldri har vært folk før. Der det har vært menneskelig aktivitet har det gjerne blitt ryddet på et tidspunkt, forteller Høgset.

Mikroplast

Organisasjonen har bærekraft som sin overordna tematikk, og spesielt fokus på plast i havet. Til kai ved Reknes Gjestehavn fikk de besøk av både barnehagebarn og andre skuelystne på Verdens Miljødag 5. juni. Som langs resten av kysten målte mannskapet konsentrasjonen av mikroplast i Moldefjorden.

– Dette er en vanskelig tid å måle på, siden blomsterstøv blåser ned på vannet og det i tillegg er en oppblomstring av alger og plankton. Derfor er vinteren bedre. Prøvene i dag var fine, i den forstand at vi fant lite fiber som kan komme fra tekstiler. Totalt fant vi omtrent 15 slike fibre i en vannmengde på 15.000 liter. På steder med mye fiber kan det være mange hundre slike fibre, forteller Rolf-Ørjan Høgset.

Organisasjonen håper å kunne få i gang et prosjekt i Molde, der skolene kan få tilgang til utstyr for å ta vannprøver.

– På den måten kan de bli oppmerksomme på at syntetiske klær faktisk avgir fiber som havner i vannet. Vi er også i dialog med flere kompetansemiljø for at forskere skal kunne nyttegjøre seg vannprøvene våre, sier Høgset.

Miljøpris

Problemet med plast i havet har fått større oppmerksomhet de siste årene. I anledning Verdens Miljødag fikk organisasjonen med fire seilbåter Oslo Venstres Miljøpris utdelt av klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Hva anbefaler du enkeltpersoner å gjøre?

– Det aller første man må gjøre er å skaffe seg kunnskap. Det er veldig mange små ting som i sum blir mye hvis man har nok kunnskap. Derfor er vi litt forsiktige med å si at folk skal gjøre det eller det, fastslår Rolf-Ørjan Høgset.