MOLDE: – Jeg kunne aldri ha gjort noe mot disse jentene. Jeg har barn selv og kunne aldri ha gjort noe slikt mot noen. Det forklarte storebroren i voldtektssaka, en 25-årig rumensk statsborger, i Romsdal tingrett.

Fryktet for livet sitt

Både han og lillebroren, som nå er 20 år, nekter for all nærkontakt med jentene fra Romsdal de ble kjent med på en campingsplass i 2014. Den yngste er tiltalt for voldtekt av ei jente, den eldste er tiltalt for to.

- Ventet utenfor huset mitt

Kom til Norge som steinleggere

25-åringen kom til Norge fra Romania for å jobbe som steinlegger med faren i Oslo og Drammen i 2010. Deretter kom de tilbake hvert år og jobbet somrene igjennom. Fra 2012 jobbet de i ålesundsområdet, før tiltalte i 2014 startet sitt eget byggefirma som han gikk fra dør til dør og tilbydde tjenester fra.

Det førte dem til campingplassen i Romsdal, som begge jentene hadde tilknytning til.

Fikk hjelp med norsk

Sjøl hadde han kun grunnskole, men kunne en del engelsk.

– Vi hadde en felles interesse for dyr, og jeg spurte om hun (den eldste tenåringsjenta, journ. anm.) visste noen som kunne hjelpe meg med det norske språket, for vi gikk på dørene til folk på Ellingsøya. Mange eldre snakker lite engelsk eller bare norsk, forklarte 25-åringen via tolk om hvordan de ble kjent.

Nekter for fysisk forhold

Storebroren, som er tiltalt for voldtekt av to jenter, ble i retten beskrevet som kontrollerende, sjalu og voldelig av den eldste fornærmete og hennes venninner. Ifølge dem hadde de et slags forhold.

Dette nektet han helt for.

– Vi var venner, slik jeg var med flere jenter der. Det er smertefullt for meg å høre dette, sa 25-åringen om voldtektene hun har fortalt om i retten.

– Hun fikk følelser

Dommer Eli Brusdal spurte hva han tenkte om at hun beskrev mye mer enn vennskap.

– Jeg har forstått at det endret seg for henne. Da vi dro på en tur i 2016, åpnet hun seg og sa at hun hadde følelser for meg. Hun ønsket å stifte familie og hadde behov for en arbeidsom mann som meg, sa tiltalte.

14-åringen i saka, som han er tiltalt for å ha voldtatt da hun søkte hjelp mot «pågåenheten» til lillebroren, kjente han ikke:

– Vi var på hils, ikke mer. Hun har ikke vært med i noen bil, sa han, om episoden hun beskriver i detalj i et avhør på barnehuset i Ålesund.

– Har hun sittet her og diktet i tre timer da? spurte aktor.

– Ja, svarte 25-åringen.

Sår tvil om dato

Datoene er et sentralt tema i saka mot de to gjestearbeiderne. Mens politiet har jobbet mer dynamisk med datoer og i tiltalen skriver «2014 eller 2015», tilbakeviser forsvaret flere tidligere foreslåtte datoer.

– Jeg har samarbeidet så godt jeg kan med politiet, men når jeg viser fram kvitteringer og andre bevis for at jeg ikke var i Norge da, kommer de med en ny dato, sa 25-åringen oppgitt.

Etter første siktelse har politiet endret på datoene, men har en festival og en fotballcup som holdepunkter.

Man kan dømmes for voldtekt uten et eksakt tidspunkt, hvis helheten og øvrige bevis gjør at retten finner straffeskylden «bevist utover enhver rimelig tvil».

Savner familien

Etter å ha blitt etterlyst internasjonalt gjennom Interpol ble brødrene pågrepet i London i august, men prosessen med utleveringen tok fem måneder.

I februar i år reiste lokalt politi ned og hentet brødrene til Molde, hvor de siden har sittet i Ålesund mens etterforskningen pågikk. Brødrene og faren vitnet om ei tung tid for familien, der yngstemann blant annet gikk glipp av konas fødsel og at barnet til eldstemann har en kronisk sykdom.

– Sammensvergelse

Den yngste tiltalte, broren som i dag er 20 år, avviste også alle anklager. Han sier at han aldri har ringt eller sendt SMS til 14-åringen, slik hun sier.

– Vi møttes bare tilfeldig på campingplassen.

– Hvorfor sier hun alt dette da?

– Kanskje hun var forelsket og ble sjalu? Kanskje fordi hun sjekket på Facebook og så at jeg hadde kjæreste, svarte 20-åringen om hvorfor 14-åringen kom med slike anklager.

Bistandsadvokat Roy Peder Kulblik ville vite hvorfor det skulle være snakk om sjalusi, hvis guttene ikke hadde noe nært forhold til jentene, slik de begge har holdt fast på.

– Jeg tenker at hun (14-åringen, journ. anm.) fikk følelser for meg etter hvert, og at hun ble påvirket av den andre jenta.

– Så det er en sammensvergelse? sa Kulblik.

– Ja, sa 20-åringen.