RAUMA: – Steder som Åndalsnes og Vestnes er ikke store nok til at politiet kan ha mannskaper på vakt døgnet rundt, året rundt. Vi har beredskapsvakt som innebærer at betjentene er tilgjengelig på telefon. Vi kan betrygge befolkningen i Rauma og Vestnes med at folk skal få hjelp fra politiet når de trenger den, sier lensmann Roar Mordal Hilde til Romsdals Budstikke.

Passautomat på Vestnes

I sommer vil lensmannskontoret på Åndalsnes bli stengt tre uker i ferien.

– Hva innebærer sommerstenginga?

– Vi har valgt å holde åpent kontoret der vi har produksjon av pass. Det har vi på Vestnes. I ukene der kontoret på Åndalsnes holder stengt, må publikum dra enten til Vestnes eller til Molde for å skaffe seg pass. Vi erkjenner at i stengingsperioden vil muligheten til å treffe ansatte på kontoret ikke være slik den er når kontoret er åpent, men publikum skal ikke være bekymret for beredskapen. Betjentene våre er på jobb likevel, sier lensmannen for Vestnes og Rauma lensmannsdistrikt.

Lensmann Roar Mordal Hilde var onsdag i formannskapet i Rama og orienterte om polititjenestene. Det er åtte ansatte ved Åndalsnes-kontoret og seks ansatte i Vestnes.

Politiberedskapen viktigst

Politikerne var ikke så opptatt av pass-problematikken, men var mer opptatt av at politiet var tilgjengelig dersom det inntreffer situasjoner der politiet ventes å komme.

– For meg er det ikke viktig om vi får pass på Åndalsnes eller i Molde. For meg, og for andre innbyggere, er det viktigst at dere kommer når vi trenger dere, sa Marit Nauste (Uavhengig) til lensmannen.

I sommermånedene er Rauma blant de største reiselivskommunene i fylket. Trafikken over turistvegen Trollstigen er formidabel.

– Hvordan blir polititjenestene i dette området i sommer?

– Vi skal ha en vaktberedskap som er fornuftig, både aktiv patruljetjeneste og beredskap. Skjer det noe, henter vi også inn ressurser utenfra. Vi har beredskap som skal gi god førsterespons. Målinger vi har på responstida, viser at politiet er på stedet innafor tidene som er satt. Så kan det jo hende at noen må vente litt på at politiet kommer, for eksempel på en åsted for innbrudd, der tidsaspektet ikke er like avgjørende, sier lensmann Mordal Hilde.

Politiet er for øvrig på utkikk etter nye lokaler for lensmannskontoret på Åndalsnes. Fra årsskiftet vil lensmannen ha alle 14 i politistyrken tilgjengelig. I tillegg får kontoret en sivil stilling fra august.