To menn i midten av 20-åra møtte ei tiltaleliste på flere og tjue punkt da saka mot dem var oppe i Romsdal tingrett for en måneds tid siden. Nylig ble dommen klar.

De to kommer ikke fra Molde, men møttes her for et par år siden da de bodde i byen. Begge har en rushistorikk og flere dommer bak seg de siste årene – i all vesentlighet knyttet til narko-relatert virksomhet.

Hacket wifi-nett

En av dem hadde lært seg å hacke datanettverk, og lærte også den andre opp i bruken av de nødvendige programvarene til dette. Gjennom høsten i fjor klarte de på denne måten å skaffe seg personnummer, adresser og telefonnummer til totalt 15 forskjellige personer. Dette skjedde på wifi-nett på offentlig sted i Molde, heter det i dommen.

Gjennom hackingen klarte de også å finne ut om totalt fire bankkort som skulle sendes i posten til to personer i byen, og disse ble stjålet fra postkassene da de kom.

Bestilte varer

ID-opplysningene og bankkortene ble brukt til å bestille varer og gavekort på nettet – noen av kortene ble også brukt til å ta ut kontanter. En av personene som bla hacket ble svindlet for over 86.000 kroner – en annen for rundt 21.500 kroner.

Gavekortene som de uberettiget skaffet seg på nettet hadde en samlet verdi på 42.400 kroner. Varer bestilt på nettbutikker med andres ID, og med Klarna faktura som betalingsmiddel, hadde en verdi på over 114.000 kroner, kommer det fram i dommen ra Romsdal tingrett.

En av dem stjal også en sykkel – den andre ble i tillegg knepet med ni gram amfetamin hjemme hos seg selv. En av dem stjal også en hentelapp fra ei postkasse, og hentet ut varene på postkontoret.

Ulike roller

Begge to ble pågrepet av politiet i januar i år. Bare en av dem møtte da saka mot dem var oppe i retten. Der kom det fram at de hadde hatt en noe ulik tilknytning og rolle i sakene. Graden av tilståelse var også forskjellig. Dette fikk, naturlig nok, betydning i straffeutmålingen.

Den mest aktive og datakyndige av dem ble dømt til fengsel i åtte måneder. Han fikk fratrekk på en drøy måned for utholdt varetekt.

Den andre ble dømt til samfunnsstraff i 90 timer med gjennomføringstid på seks måneder. Subsidiær fengselsstraff ble satt til 90 dager.

De må også betale erstatning til Den Danske Bank – en av dem må også betale til en av personene som ble hacket.

Retten ble ledet av sorenskriver Svein Eikrem.

Det var sorenskriver Svein Eikrem som ledet saka mot de to mennene i midten av 20-åra. Bildet er tatt tidligere. Foto: Erik Birkeland