ÅNDALSNES: – Noen sammenliknet Åndalsnes før med en slitt landsby, sier Lars Olav Hustad. Sammen med kommunikasjonssjefen har han trommet sammen til et litt annerledes pressemøte denne tirsdagen. Elever fra 10. trinn har kommet ned til den nye parken som nå står ferdig på østsida av helsehuset. Her er det volleyballbane, leikeapparat og like ved også anlagt ei lita sandstrand. Det betyr at del 3 av fornyingsprosjektet av sentrum snart er i havn.

– Nå har det blitt slik som vi ønsket, med mye liv, sier ordføreren. Fra vinduene i helsehuset skimtes beboere som vinker ned til ungdommene.

– De pleier vinke til oss, forteller ungdommene sjøl. Noen oppgir at de har vært i området to til fire ganger de siste ukene, gjerne i mange timer om gangen.

– Før hadde vi ballbingen ved skolen, mens vi nå er mer i sentrum, sier Hannah, én av elevene.

Enstemmig

Ordføreren anslår at kommunen har brukt cirka 60 millioner kroner på prosjektene. I tillegg har det vært en rekke midler i støtte, blant annet fra fylket.

– Fylket og tettstedsprogrammet de har vært viktig oss. Både gjennom den kunnskapen og erfaringen fylkeskommunen sitter med, og den økonomiske støtten. Vi har hatt og har et meget godt samarbeid med fylket, sier Hustad.

Denne siste delen er en del av det totale helsehusprosjektet, der både Lars Wenaas og Husbanken er involvert, sier Hustad.

– Det har vært mye diskutert disse åra om de økonomiske prioriteringene i sentrum. Du står inne for dem?

– Å ja. Samfunnsplana ble enstemmig vedtatt på kommunestyremøte i desember 2013. For Åndalsnes sin del var det sentrum som skulle rustes opp. Det har også vært investeringer rundt om på bygdene i samme periode, som anlegging av boligfelt på Åfarnes, ny skole i Isfjorden og nå bygges nytt omsorgssenter i Måndalen, for å nevne noe.

– Må tilby skikkelig produkt

Ordføreren påpeker at jobben ikke er tilfeldig.

– Det har vært harde prioriteringer og hard jobbing for å få det gjennom. Vårt mål er å få flest mulig til å trives og til å bruke sentrum, både av lokale og turister. Vi har også et mål om å øke omsetningen betraktelig innen reiseliv. Da må vi tilby et skikkelig produkt og sentrumsutvikling er et produkt. Det er kjekt å oppleve at det vi har gjort gir respons. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Mange har vært her og sett og flere kommer. Jeg tror flere og flere vil oppdage Åndalsnes sentrum, sier Hustad.