MOLDE: Bakgrunn for filmopptaket som skal gjøres mandag 11. juni på Plassen er et samarbeid mellom Teatret Vårt og TILT, et danseprosjekt over seks år som skal få store deler av landet til å danse – ledet av Panta Rei Danseteater.

– Teatersjef Thomas Bjørnager kom i kontakt med prosjektet i arbeidet med Maratondansen, den store musikalsatsinga til Teatret Vårt til høsten. TILT skaper en ny produksjon for turné hvert år. Turneene følges opp av skreddersydde danseprosjekter i hver kommune og hver by, og det er det som nå skal skje i Molde, sier Hoemsnes.

Panta Rei Danseteater har fått til sammen 11 millioner kroner til danseprosjektet av Sparebankstiftelsen DNB, og det skal gå frem til 2020.

Film-opptak i fire dager

Det er de frivillige teatervennene som har tatt på seg å organisere det hele.

– Det skal gjøres filmopptak i Molde fra søndag 10. juni til onsdag 13. juni. Fellesdansen på Plassen er ett av flere prosjekt, forklarer Hoemsnes.

– Hvor mange håper dere vil møte opp?

– Vi håper det blir en del..! Men suksessen måles ikke i antall, dette blir veldig bra uansett, sier Hoemsnes.

Hun forteller at opptak skal gjøres enkeltvis også hos mange bedrifter, lag og foreninger.

– Det skal filmes hos Molde kulturskole, Molde Fallskjermklubb, svømmeklubben, på høgskolen, på en fotballkamp, med turistforeninga, og swing- og rockeklubben, Flerkulturelle Molde, Leikarringen og Noise, og på bedrifter som Brunvoll og Glamox. Dersom flere vil være med, kan de fortsatt ta kontakt, så prøver vi å få det inn i opptaksplanen, sier Hoemsnes, og legger til at de ulike opptakene blir i forskjellige miljø.

– Hva skal filmen brukes til?

– Den blir tilgjengelig for kommunen, og den skal forhåpentligvis vises på Molde kino i høst. Alle som skal presentere byen, kan vise den fram, den blir liggende ute på TILTs hjemmesider, forklarer Hoemsnes.

– Enkel dans å lære

På hjemmesidene kan man se filmer laget fra andre kommuner, som Ringerike og Ål/Hallingdal.

– Det er veldig lett å lære seg dansen, det er enkle bevegelser som blir artige når du gjør dem sammen med mange andre. Hele koreografien er på et par minutter, men det klippes og redigeres sammen, sier Hoemsnes, og legger til:

– Ser man på filmene, ser man hvor gøy det er med drakter og uniformer, det viser tilhørighet!

En instruktør, samt en filmfotograf, skal lede an under filmopptakene.

Filmen blir i følge Hoemsnes ferdig til høsten.

– Hele formålet er jo å vise danseglede..! I tillegg kan vi promotere Molde og ulike aktiviteter og arbeidsplasser i byen, sier Hoemsnes.

Det er også en kobling til teatrets «Maratondansen».

– I musikalen blir det behov for 10 statister, eller dansepar. Forhåpentligvis finner vi dem blant danserne i dette prosjektet..?

Instruktør Elisabeth Ludwig ved kulturskolen sammen med sine elever. Foto: Per-Tormod Nilsen
Teatervenn Lisbeth S.Sørensen driver ikke med dans til vanlig. Men trinnene til denne dansen kan alle lære seg. Foto: Per-Tormod Nilsen