42 spillere var i helga samlet i Molde for å delta i sjakkturneringen Rosecup. Turneringen har ikke blitt arrangert siden 2008, men voksende sjakkmiljø og stor interesse gjorde at Rosecup nå ble arrangert for første gang på ti år.

– Rosecupen er en tradisjonsrik turnering. Vi har vært en liten klubb, men de siste par åra har vi tatt noen grep. Det har gjort at vi har gått fra å være 6-7 medlemmer for bare noen år siden til nå å være over 50. Da følte vi det var på tide å starte opp Rosecup igjen, sier Tor Wetle Hoem i Molde Sjakklubb.

Skal møte Magnus Carlsen

Matheo Frøsøye (11) og Herman Vassbotn (10) var blant de yngste deltakerne. De har spilt sjakk et par år, og syns det er veldig artig å møtes til duell over sjakkbrettet.

– Vi spiller sjakk nesten hver dag. Det blir mest på brett, for det er det som er det mest artige, sier de to sjakkinteresserte guttene fra Molde.

Denne uka reiser de til Stavanger hvor verdenseliten i sjakk er samlet for å spille turneringen Norway Chess. Blant deltakerne er verdensener Magnus Carlsen, som leder turneringen når trerunder gjenstår. Faktisk får guttene fra Molde muligheten til å møte sjakk-forbildet mot slutten av uka.

– Det blir kjekt å se Magnus. Vi skal også spille skoleturnering når vi er der nede, sier Herman som håper han kan bli en like god sjakkspiller som Carlsen en dag.

– Jeg vil ikke bare bli like god som Magnus Carlsen. Jeg vil bli enda bedre. Det skal jeg klare lett, slår Matheo fast og smiler.

Magnus Wold Foldal er tredjemann som skal være med for å representere Kviltorp skole i skoleturneringen. Han kunne ikke være med i Rosecup.

«Carlsen-effekten»

– Vi håper at klubben skal vokse ytterligere. Kanskje kan vi arrangere større mesterskap her som for eksempel ungdoms-NM, sier Tor Wetle Hoem.

Mange peker på «Magnus Carlsen-effekten» når de skal forklare sjakkbølgen som har bredt seg over Norge de siste åra. Men Hoem mener det også er andre grunner til oppblomstringen av sjakkmiljøet i Molde.

– Det gir ingen effekt om det ikke også jobbes godt i klubbene. Vi har noen ildsjeler som har gjort klubben veldig trivelig. Nå har vi mange som er med på forskjellig nivå, som gjør at alle kan være med å spille i Molde Sjakklubb uten å tape alle kamper, sier Hoem.

18 av de 42 spillerne i helgas Rosecup representerer Molde Sjakklubb. Da klubben arrangerte Rosecup sist i 2008, var det bare to spillere fra Molde som deltok.

Kretsmester

Rosecup teller også som kretsmesterskap og inngår i Norges Grand Prix. Håkon Bentsen fra Molde Sjakklubb ble kretsmester – et halvt poeng foran Tor Wetle Hoem.

Flere moldespillere gjorde det også godt i B-klassen. Kyrre Lindahlen Walle vant, Karol Ewert tok 2.-plassen og Egil Jonsbu og Knut Ivar Heggem vant sine ratingklasser.

Fide-mestrene Johannes Luangtep Kvisla fra Oslo og Joachim Solberg fra Sarpsborg kjemper om sammenlagtseieren i Norges Grand Prix, og de tok 1. og 2. plass i Rosecupen.